Přijďte si poslechnout rozhlasovou hru s prostorovým zvukem 5.1 pod oblohou Planetária Praha

21. listopad 2018

Stanice Vltava vás zve na výjimečný rozhlasový zážitek. Pod oblohou Planetária Praha se odehraje příběh, který spojí Shakespearovou lebku, Fausta a Prospera s duchy různých Shakespearových postav.

Tvůrci rozhlasové inscenace pozvou posluchače do vskutku vybrané společnosti a zároveň do velmi zvláštního dramatického světa. Autorem hry je německý dramatik Werner Fritsch: Shakespearovu lebku napsal dramatik přímo pro Český rozhlas. Werner Fritscha tvůrci rozhlasové hry se veřejného poslechu účastní osobně a výtěžek ze vstupného předají Nadaci Světluška.

Sám autor je v příběhu Faustem. V pěsti svírá rozhlasový přijímač, který se stal Shakespearovou lebkou. Pro Fritsche je Faust nejdůležitější figurou, věnoval mu několik svých literárních textů, filmů i rozhlasových pořadů.

Osoby a obsazení: Lebka - Lucie Trmíková, Faust - David Prachař, Prospero - Martin Finger, Puk - Jiří Lábus, duch Macbetha - David Matásek, duch lady Macbeth - Vanda Hybnerová, duch Hamleta - Marek Holý, duch Ofélie - Klára Suchá, duch Šajloka - Jaroslav Haidler, duch Antonia - Ivan Řezáč, duch Titanie - Petra Špalková, duch Oberona- Jan Vondráček, duch hrobníka 1 - Jakub Žáček, duch hrobníka 2 -Petr Čtvrtníček, duch Kalibana - Leoš Noha a další.

Autor: Werner Fritsch, Překlad: Petr Štědroň Rozhlasová úprava a dramaturgie: Kateřina Rathouská Autor hudby a hudební spolupráce: Jan Trojan Zvuk: Martin Klusák, Jan Trojan Režie: Aleš Vrzák

Natočeno v roce 2016. První veřejné uvedení v prostorovém zvuku 5.1

Werner Fritsch, narozený v roce 1960 ve Waldsassenu, je německý spisovatel, dramatik, filmař, režisér, autor rozhlasových her a pedagog. Fritsch studoval filozofii, etnologii a literaturu na Ludwig-Maxmilians-Universität v Mnichově. V roce 1987 vyšel jeho román Cherubín, který vzbudil velkou pozornost a získal řadu cen (mimo jiné Cenu Roberta Walsera, 1987). Od té doby Fritsch zveřejnil řadu próz a divadelních her, rozhlasových her a scénářů. V posledních letech se Werner Fritsch ve zvýšené míře věnoval pedagogické činnosti, po několik semestru byl hostujícím profesorem dramatiky a nových médií na Lipském literárním institutu. Za své četné rozhlasové hry byl několikrát vyznamenán, jako například Cenou ARD za rozhlasovou hru (2007), Prix Marulić (2013) či Bavorskou kulturní cenou (2016). Fritsch má velmi blízko k Česku, napsal několik zakázkových her pro Český rozhlas, mimo jiné se také zabýval životem a dílem Vladimíra Holana a Bohumila Hrabala, s nímž se dokonce osobně setkal. Werner Fritsch žije střídavě v Hendelmühle a v Berlíně, je členem německého PEN-centra. 

Werner Fritsch: Shakespearova lebka           

Prostorový 5.1 poslech rozhlasové hry pod oblohou planetária

Za účasti autora

29.11. / 20.00 / Planetárium Praha

Vstupné: 150 Kč

Výtěžek ze vstupného bude věnován Nadaci Světluška.

Vstupenky zde.

autor: Český rozhlas Vltava
Spustit audio

Související