Připomínky k fungování III. pásma poslali všichni tři operátoři využívající DAB+

8. leden 2018

Za zmínku stojí mimo jiné připomínka operátora Teleko, který upozorňuje na to, že České republika přichází o značné množství kanálů pro lokální vysílání.

Všichni tři operátoři, kteří v České republice nabízejí digitální rozhlasové vysílání DAB+, poslali své připomínky k Plánu využití rádiového spektra v rozsahu 174 až 380 MHz. Vyplývá to z informací, které na svém webu zveřejnil koncem prosince 2017 regulátor ČTÚ. Právě ten výzvu ve druhé polovině loňského roku oznámil. Na webu regulátora jsou dostupné nejen připomínky Českých Radiokomunikací, RTI cz a Teleka, ale i České asociace satelitních operátorů.

Za zmínku stojí mimo jiné připomínka operátora Teleko, který upozorňuje na to, že České republika přichází o značné množství kanálů pro lokální vysílání, zejména v pásmu okolo hranic. Zároveň hrozí, že tyto kanály nebudou zkoordinovatelné. Proto Teleko doporučuje, aby se s udělováním individuálních oprávnění nečekalo až do doby, než budou rozdělena ta skupinová. Podle středočeského operátora může dojít tímto postojem k významné diskriminaci platformy T-DAB u nás, tedy ve prospěch okolních států. Využitím individuálních oprávnění by naopak k porušení ochranných poměrů vůči sítím se skupinovým oprávněním nedošlo.

autor: lukpo
Spustit audio