Přišli jste nečekaně o signál multiplexu ČRa DAB+? Může za to německý vysílač

3. duben 2023

Posluchači mimo Prahu, kteří ladí signál multiplexu Českých Radiokomunikací na kanálu 7A, mohou o tuto síť ve velmi krátké době přijít. Společnost Divicon Media oznámila, že v pondělí 3. dubna v 10 hodin dopoledne spouští programovou nabídku pro východní část Saska, která bude využívat stejný kmitočtový blok.

Čtěte také

Multiplex Českých Radiokomunikací s identifikací ČRa DAB+, neplést s veřejnoprávní síti ČRo DAB+, vysílá na kanálu 7A ze Žižkovského vysílače výkonem necelý 1 kW ve vertikální polarizaci. Doposud tato skutečnost nebyla problém. Situace se ovšem bleskově mění od pondělí 3. dubna, kdy na stejné frekvenci startuje i multiplex s pracovním označením Sachsen-Ost. Ten bude využívat vysílačů Löbau – Schafberg a Dresden – Wachwitz.

Problém nastane v některých oblastech mimo území hlavního města. Důvod je jednoduchý. V lokalitách, kde se střetnou na stejném kanálu signály různého obsahu, dojde k jejich vyrušení. Jde tak o další z příkladů, kdy Česko doplácí na skutečnost, že zatímco Německo již používá kmitočtové příděly s definitivními technickými parametry, u nás se vyjma veřejnoprávního rozhlasu jedná o jednotlivé vysílače s individuálními oprávněními do 1 kW.

autor: lukpo
Spustit audio

Související