Pro Ukrajinu děláme maximum, naznačil René Zavoral. Český rozhlas významně pomohl v oblasti vysílání a distribuce

11. březen 2022

Český rozhlas nenechal nejen Ukrajinu, ale i tamní zaměstnance veřejnoprávního rozhlasu ve válce zmítané zemi v nouzi. Generální ředitel René Zavoral v poledním vysílání stanic Radiožurnál a Plus připomněl, že Ukrajinský rozhlas už vysílá v Česku prostřednictvím klasických digitálních sítí i portálu mujRozhlas. Ukrajinské instituci pak doručil i potřebné vysílací vybavení pro případ nouze.

Čtěte také

„Naše spolupráce je velmi úzká. Ukrajinský rozhlas vysílá na webových stránkách Českého rozhlasu i v klasických sítích DAB+ a DVB-T2, čili, kdo chce, má šanci poslouchat vysílání Ukrajinského rozhlasu i v České republice,“ upozornil generální ředitel ČRo René Zavoral. Na otázku moderátora Vladimíra Kroce, zdali mají tamní uprchlíci šanci se o tomto vysílání vůbec dozvědět, odpověděl jednoznačně kladně. Český rozhlas jde informovanosti naproti. 

„Snažíme se rozdávat informační letáky a materiály v jednotlivých asistenčních centrech. Z mého pohledu je to nejlepší možná cesta. Předpokládám, že zafunguje i klasická šeptanda. Kdo na vysílání narazí, tak předá informaci dále. Prostřednictvím mobilních telefonů a SMS zpráv Ministerstva vnitra podnikáme i v tomto směru nějaké kroky, aby o tomto vysílání ukrajinské obyvatelstvo vědělo,“ přiblížil ve vysílání Radiožurnálu a Plusu Zavoral. 

Čtěte také

Český rozhlas zároveň na žádost ukrajinské veřejnoprávní vysílací společnosti UA:PBC doručil na Ukrajinu technické vybavení a materiál. Díky tomuto daru bude možné zřídit provizorní ukrajinská rozhlasová pracoviště pro případ, že by došlo k obsazení nebo zničení současných vysílacích prostor ruskými jednotkami. 

„S ukrajinskými rozhlasovými kolegy jsme v každodenním spojení. Snažíme se zjišťovat, jak jim můžeme konkrétně pomoci, aby i nadále dokázali zajistit rozhlasové vysílání a informovat ukrajinskou veřejnost o aktuálním dění v zemi. Okamžitě jsme zareagovali na prosbu vysílací společnosti UA:PBC a odeslali jsme na Ukrajinu technické a IT vybavení potřebné pro zřízení provizorních vysílacích pracovišť,“ uvedl generální ředitel René Zavoral. 

Čtěte také

Zavoral ve vysílání také zmínil i Benefiční koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu, jehož výtěžek půjde ve prospěch Ukrajiny. Zájemci ho budou moci sledovat online na facebookových profilech veřejnoprávní instituce a poslouchat na stanicích Dvojka a Vltava v pondělí 14. března od 19:30. Celý výtěžek půjde ve prospěch Člověka v tísni. „Mám v tuto organizaci jednoznačnou důvěru. Pevně věřím v to, že nejlépe vědí, jak s penězi naložit,“ dodal Zavoral.

Pokud by Ukrajinský rozhlas navíc požádal o pomoc pro příbuzné nebo rodinné příslušníky, Český rozhlas je připraven být aktivní i v tomto směru. „Zatím se to nestalo, nicméně máme ubytovací kapacity v našich budovách po celé republice, takže toto je jedna z našich dalších možných forem pomoci,“ potvrdil šéf Rozhlasu. René Zavoral dále zmínil, že prokremelsky orientovaným médiím a jejich členům bylo pozastaveno působení v Evropské vysílací unii. Zároveň se podařilo vyloučit Rusko z pěvecké soutěže Eurovision Song Contest.

autor: lukpo
Spustit audio

Související