Pro vysílání kanálů ve 4K zatím chybí obchodní model, operátorům už jsou ale k dispozici

11. říjen 2018

Na operátory čekají například hudební kanály s nejnovějšími hity nebo dokumentární stanice z portfolia společnosti SPI International. První koketování s UHD programy už ale mají čeští operátoři za sebou.

Operátorům placených služeb v České republice už jsou k dispozici první programy ve formátu 4K, tedy takzvaném ultra vysokém rozlišení. Důvodem, proč se zatím tyto stanice nedostaly k divákům, je absence obchodního modelu, díky kterému by je bylo možné nabízet. 4K televizory se sice stávají postupně součástí tuzemských domácností, nicméně ochota diváků platit si za takové stanice v samostatném balíčku, je diskutabilní.

Společnost Channels, která na českém trhu zastupuje například stanice National Geographic, Disney Channel nebo nejnověji Body in Balance, má nicméně již v tuto chvíli připravené pro operátory první programy v UHD rozlišení. Ty by mohla na trh uvést společnost Thema. V tomto formátu jsou pro distribuci připraveny hudební kanály Stingray Ambiance 4K a Stingray Now 4K. Ve 4K formátu je například k dispozici i Luxe TV (PDF), problémem je ovšem její vysoká cena.

Thema, která je součástí Canal+ Group Company, je dobře zaběhnutým hráčem i na českém trhu. Populární jsou zejména její stanice Stingray iConcerts, C Music TV a také Stingray Djazz. Do budoucna lze předpokládat, že vysílání v UHD svým zákazníkům zprostředkuje například O2TV, která již uvedla odpovídající set-top box. Satelitní služba Skylink má v nabídce 4K stanici Insight TV, platformy SledováníTV.cz a Kuki koketují s tímto formátem u programu NASA. Jedním z prvníhc Ultra HD kanálů v nabídce operátorů by mohl být také FunBox UHD.

autor: lukpo
Spustit audio

Související