Proč nemají zákazníci neomezená mobilní data? Dva pohledy nabídly zcela odlišný názor

1. srpen 2018

Ondřej Malý z Ministerstva průmyslu a obchodu označil argumenty mobilních operátorů za nesmysly, v jedné z odpovědí hovořil doslova o blábolech.

Ostrý názorový střet mezi Jiřím Grundem, výkonným ředitelem Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS), a Ondřejem Malým, náměstkem pro internatizaci na Ministerstvu průmyslu a obchodu, přineslo dnešní ranní a dopolední vysílání Českého rozhlasu Plus. Přesto, že se oba řečníci ve vysílání nestřetli v jednu dobu, diskuse přinesla v případě Malého pádné argumenty. Zatímco Grund přístup mobilních operátorů hájil, zástupce ministerstva tento postoj kritizoval.

Budou v ČR tarify s neomezenými daty? Přimět k tomu operátory se snaží student z nemocniční postele

Jakub Strouhal

V Polsku, Estonsku nebo třeba Finsku už to funguje. Tarify s neomezenými daty mohou využívat zákazníci v celé řadě evropských zemí. U nás tato možnost na trhu chybí. Za neomezená mobilní data se rozhodl pomocí sociálních sítí bojovat šestadvacetiletý Jakub Strouhal. Leží totiž v nemocnici, kde nemají Wi-Fi. Na facebookové stránce Jsem neomezenej vyzývá lidi, aby se k iniciativě přidali. Na oficiálních profilech operátorů už se objevily stovky příspěvků.

Podle Jiřího Grunda je hlavním problémem zejména nedostatečná kvalita optické páteřní sítě, a to ve srovnání s ostatními zeměmi, kde už neomezené tarify fungují. Ondřej Malý označil argument Grunda za holý nesmysl. Jeho protiargumentem bylo vyjádření, že i když například v Polsku není drtivá většina mobilních vysílačů připojena na optickou síť, dokáže nabídnout kvalitnější službu než u nás. „Polsko není země, kde by nebyla rychlost, případně nebyl signál,“ přiblížil Malý, podle něhož dostává polský zákazník za stejné peníze násobně více služeb.

Podle výkonného ředitele APMS se přístup k mobilním datům u operátorů postupně zlepšuje a zvětšují se i nabídky těchto tarifů, jejichž cena navíc dlouhodobě klesá. V tuto chvíli ale přirovnal Jiří Grund zavedení neomezené nabídky například k neomezenému tarifu spotřeby vody, případně elektřiny, tedy za holý nesmysl. Ondřej Malý z MPO kritizoval vyjádření mobilních operátorů na nemožnost zavedení neomezených tarifů a označil je doslova za bláboly. „Jejich argumentace je od začátku do konce úplně nepravdivá. Kvalita mobilních služeb nesouvisí s kvalitou pevné sítě,“ uvedl Malý. Nedostatečnou poptávku po omezených datech podle něho tvoří jejich vysoká cena. Zákazníci by proto měli na operátory trvale vytvářet tlak.

autor: lukpo
Spustit audio

Související