Prodám metr historie

7. říjen 2011

„Patrioti jsou a vždy budou srdcem a krví národa.“ Právě tato slova uvádí projekt Hradiště Šárka o.p.s. plánující archeologický výzkum v areálu národní kulturní památky. Je skutečně reálný?

Odpověď najdete 7. října od 14 hodin ve speciálním vydání Třetí dimenze v pořadu „Prodám metr historie“. Zaměříme se na události, které se odehrávají kolem obecně prospěšné společnosti Hradiště Šárka a netradiční cesty, kterou se její zakladatel František Matějka vydal. Přišel s projektem, který sliboval destruktivní archeologický výzkum, archeologický park, muzeum a řadu dalších propagačních aktivit. Vše ve jménu patriotismu.

Má patriot chránit nebo ničit?
Odborná veřejnost ovšem nadšení Františka Matějky nesdílela. Jako jedinou možnou variantu nabízela a nabízí pouze nedestruktivní cesty výzkumů. A to především ve jménu Maltské konvence, která archeologické dědictví má chránit tam, kde je. Dva ušlechtilé cíle se tak míjí.

Téměř dva měsíce na hradišti
Proto vznikl dokument Prodám metr historie, který celou situace mapuje den po dni od 16. srpna do 4. října 2011. Postupně rozkrývá postoje jednotlivých účastníků, od zástupců odborné veřejnosti přes místní samosprávu a státní správu, jak uslyšíte v premiéře 7. října.

Šárka procházkou
Ať už projekt Hradiště Šárka o.p.s. dopadne jakkoliv, Šárku malá proměna čeká. Několik let je připravována naučná stezka, jak nám potvrdila také PhDr. Naďa Profantová, CSc. z Archeologického ústavu AV ČR:

autor: Adriana Krobová
Spustit audio