Profesionální houslař prozrazuje: Každý nástroj zraje. U houslí je to zhruba 100 let, takže my se nejlepšího období našich nástrojů nedožijeme

16. duben 2024

Houslařství je umělecké řemeslo, které se asi nejvíce podobá řezbářství. Má však své vlastní postupy i nástroje. Je náročné na přesnost, čas i celoživotní studium.

Housle jsou nástrojem, který nesmí chybět v orchestru ani v cimbálovce. V dnešní moderní době se housle vyrábí v továrnách, stále ale existují i profesionální houslaři.

Ve Zlínském kraji  je to například dílna Pavla Celého ve Zlíně. V ní housle se svými kolegy opravují, renovují, ale i vyrábí, tedy jazykem houslařů staví. Na rozdíl od nástrojů továrních je každý zde vyrobený kus unikátem.

Čtěte také

Než natáhneme struny, tak nevíme přesně, jaký ten nástroj bude. Je to možná ze 70 % v materiálu - je to na přírodě, pak na náhodě, na lidské nepřesnosti. A v tom je to pěkné,“ říká Jiří Macků ze zlínské houslařské dílny Pavla Celého. Zároveň dodává: „To, co jsme postavili a jak to bude fungovat, zhruba zjistíme, až ten nástroj naladíme. Ale protože každý nástroj časem vyzrává, tak my se toho jeho nejlepšího období ani nedožijeme. To je u houslí tak zhruba ve 100 letech.“

Přestože podle Jiřího Macků asijští výrobci trh s nástroji válcují, lidé si cestu za kvalitními houslemi najdou.

Která část houslí je nejdůležitější? A vychovávají si v této dílně své učně? Nakoukněte do tajů výroby houslí v reportáži redaktorky Českého rozhlasu Zlín Markéty Macháčkové.

Houslař Jiří Macků z houslařské dílny Pavla Celého

Tento článek je součástí seriálu reportáží Českého rozhlasu Zlín KOŘENY. Všechny jeho díly najdete ZDE.

Spustit audio

Související