Programy ve standardním rozlišení přijímají stále miliony německých domácností, vede satelit

30. březen 2021

4,4 milionu německých domácností stále ještě přijímalo na konci roku 2020 programy výhradně ve standardním rozlišení obrazu. Dnes o tom informovala společnost Astra Deutschland, která publikovala výsledky pravidelného TV Monitoru.

Výše uvedené zjištění přináší odpověď na otázku, proč zatím stále řada programů na satelitní pozici 19,2 stupně východně, družice Astra, pokračuje v původní distribuci signálu. Astra si nechává tento průzkum realizovat každoročně u společnosti Kantar a je do něho zapojeno přibližně šest tisíc domácností po celém Německu. Detailní výsledky průzkumu si můžete prohlédnout v příloze níže.

Se sedmnácti miliony domácností je podle očekávání satelitní příjem nejvyužívanější televizní platformou v Německu, následovaný je přibližně s milionovým odstupem kabelovými sítěmi. IPTV je na třetí pozici. Tuto technologii však využívá pouze 3,24 milionu domácností. Pozemní digitální televizi DVB-T2, ať už volně šířené, případně placené programy, deklaruje na hlavní obrazovce pouze 1,54 milionu domácností.

Stav roku 2020 ukazuje, že pomyslné nůžky mezi jednotlivými vysílateli jsou poměrně rozevřené. Existuje řada stanic, které ještě šíří programy ve standardním rozlišení, jiní vysílatelé už považují za standard formát HD. Na rozdíl od SD kvality ale ve formátu HD většina privátních vysílatelů svůj signál na satelitu kóduje. Družice Astra už nabízí i první kanály ve 4K rozlišení, v nekódovaném módu jde ale pouze o teleshoppingové programy.

autor: lukpo
Spustit audio

Související