Protektorát a čeští autoři aneb Národní literatura v době, která národu nepřála

13. červen 2023

Jaká byla česká literatura, která oficiálně vycházela, případně se neoficiálně šířila v době protektorátu a války? Ústav pro českou literaturu o tom vydává rozsáhlou publikaci. Úkolem této knihy je pochopit proměny české literatury mezi zářím 1938 a květnem 1945. 

Respektive vyložit, jak ji měnily a formovaly takové události, jako byla německá okupace, nastolení státního útvaru jménem Protektorát Čechy a Morava a také vypuknutí 2. světové války. Zajímají nás i následné proměny situace na frontách – až po osvobození Československa.

Čtěte také

Stranou autoři neponechávají ani specifickou domácí „předehru“ k těmto dějům: nelehkou situaci, do které se česká společnost – a s ní i literatura – dostaly po přijetí mnichovského diktátu a během takzvané druhé a jen půlroční Československé republiky.

Dílo se přitom soustředí zejména na produkci, která v letech v protektorátu vycházela a byla čtena.

Neštěstí v podobě konce první republiky?

Každodenní praxe protektorátu směřovala proti tradiční české národní, politické a kulturní sebeidentifikaci a proti demokratizačním principům, které od 60. let 19. století spoluurčovaly politickou kulturu habsburského mocnářství.

Čtěte také

Tedy proti společenské samosprávě opírající se o soupeření politických stran, proti právu na spolkový a kulturní život nebo proti občanským svobodám.

Prvorepublikový respekt k názorovému pluralismu byl za protektorátu totiž oficiálně prezentován jako „chyba, kterou však můžeme pod patronátem Říše překonat, a tak se podílet na jejím velkém civilizačním úkolu“.

Vědomí neuspokojivé přítomnosti národa, které stojí na existenční křižovatce, bylo prvkem prostupujícím celým spektrem české společnosti.

Čtěte také

To ovšem neznamenalo, že by se jednotlivé části společnosti, kulturní veřejnosti a literární komunity nelišily v názoru na to, jaká byla primární příčina nastalé situace: co a jak je nutné bránit a jaké by mělo být další národní směřování.

Hledání odpovědí na tyto otázky totiž českou společnost značně vnitřně diferencovalo, a to přinejmenším do tří skupin.

Klíčová – středová – část české komunity se identifikovala s „masarykovskou“ republikou a s jejím politickým a kulturním liberalismem. Přestože vnímala potíže, které ve 30. letech souvisely s celosvětovou hospodářskou a politickou krizí, konec první republiky považovala za neštěstí, které se – snad – někdy podaří překonat a vrátit se k výchozímu stavu.

Víc najdete v audiozáznamu pořadu Ex libris, připravil Libor Dvořák.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.