Provozovatelé webů s videozáznamy se musí registrovat u vysílací rady

1. červen 2010

Provozovatelům webů s videoobsahem přibývá dneškem nová povinnost. Musejí se evidovat u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Obsah spotů distribuovaných po internetu pak podléhá stejné kontrole jako televize.


Podle předsedkyně dohledového orgánu Kateřiny Kalistové se nový zákon netýká všech provozovatelů webů.

“Musí přímo soupeřit s klasickým televizním vysíláním, musí tam být katalog pořadů, musí být určeny pro širokou veřejnost a taktéž musí jít o hospodářskou činnost. Takže různé soukromé weby, sociální sítě a tak dále jsou z tohoto vyloučené,“ upřesnila Kalistová.

Jinými slovy se nová povinnost týká hlavně webů, které komerčně nabízejí větší množství videí ke stažení, kdy o snímcích rozhoduje redakce, za kterou nese provozovatel odpovědnost.

Jak doplnila, provozovatelé těchto stránek mají 60 dnů na to, aby se u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání, jinak jim hrozí pokuta:

“V případě, že ji nedodrží, tak pošleme upozornění na porušení zákona s tím, že měli určitý čas na to, aby se evidovali u Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Pokud bude někdo tvrdošíjně odmítat evidenci, pak už je na místě pokuta do výše jednoho milionu korun.“

Obsah webů bude podléhat kontrole

Zaevidovat se provozovatelé mohou vyplněním formuláře na webových stránkách Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Od té chvíle pak musejí počítat s tím, že rada může namátkově kontrolovat jejich produkci, jestli neporušuje zákon.

Kontroly by měly být obdobné jako u televizí. Úřad rady si vybere libovolného provozovatele a určitý časový úsek, vyžádá si veškerou produkci z tohoto období a tu analyzuje.

„Obsah budeme kontrolovat v intencích zákona. Chtěla bych říct, že regulace služeb na vyžádání je mírnější a zavinění už musí být kvalifikovanější, než je tomu v klasickém lineárním vysílání,“ podotkla Kalistová.

U zkoumaných spotů pak úřad nebude tolerovat diskriminační projevy, reklamy na cigarety a léky jen na předpis. Bude také hlídat, že se k pornografickému obsahu běžně nedostanou děti a mladiství.

Provozovatelů dotčených webů, které Radiožurnál oslovil, jsou připraveni se normě převzaté z práva Evropské unie podřídit a u rady se zaregistrovat. Někteří ale považují za velmi sporné, jaká část obsahu ještě regulaci podléhá a jaká už ne. Dají se proto na toto téma čekat ještě vleklé diskuze.

autoři: dka , mad
Spustit audio