Rada zveřejnila představy o programech v digitálních multiplexech

23. září 2004

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání zveřejnila ve středu 22. září svůj záměr o charakteru rozhlasových a televizních stanic, které budou vysílat ve třech přechodných multiplexech DVB-T. Ve všech digitálních sítích se počítá se čtyřmi televizními, šesti rozhlasovými programy a také s doplňkovými službami o objemu tří megabitů za vteřinu (především se jedná o elektronického programového průvodce).

Z rozložení kapacity datového toku vyplývá, že Rada se podvolila zájmům současných provozovatelů, kteří se přimlouvali za robustnější signál vyšší kvality. Ten bude možné, stejně jako například v Německu, přijímat bez vnější antény - tedy i v automobilu nebo v notebooku. Zároveň se však zužil prostor pro větší konkurenci, protože robustnější signál obnáší méně programů v multiplexu.

Do digitální sítě Českých radiokomunikací, která bude jako jediná celoplošná, umístí Rada dva kanály České televize a dvě plnoformátové stanice rodinného typu. Budou tady také dva programy Českého rozhlasu a čtyři plnoformátové rozhlasové stanice.

Multiplex Českého Telecomu by měl obsahovat dva plnoformátové a dva tematické televizní programy nebo jeden plnofotmátový a tři tematické. Rovněž by měl šířit signál pěti tematických rozhlasových programů a jednoho okruhu Českému rozhlasu.

A nakonec nejmenší multiplex Czech Digital Group má předepsaný jeden nebo dva plnoformátové televizní kanály, regionální program (jedna licence s povinností každodenního regionálního vysílání) a další regionální program s krajskými licencemi s povinností každodenního regionálního vysílání. Vysílat bude pouze regionální rozhlasové stanice a jeden program Českého rozhlasu.

Zveřejněním záměru o naplnění multiplexů dala Rada další signál, že hodlá zastávat aktivní roli v digitalizaci. I když kritizovala a následně napadla červencové rozhodnutí Českého telekomunikačního úřadu o udělení kmitočtů třem zmíněným společnostem, její poslední krok není v rozporu s konáním ČTÚ, spíše jej doplňuje. Zatímco záměr Rady o naplnění miltiplexů může vyhovovat současným hráčům (Česká televize, Óčko, MTV, TV Praha), nemusí se setkat s pochopením telekomunikačních operátorů. Přesné vymezení formátů stanic totiž zužuje možnosti nastolení co nejširší konkurence v digitalizaci.

Rada hodlá vypsat licenční řízení na obsazení pozic v multiplexech ještě v říjnu.

autor: jge
Spustit audio