Radio 1 oslaví 30 let pirátským vysíláním, DAB+ přinesl stanici významné rozšíření pokrytí

16. říjen 2020

Komerční stanice oslaví třicáté narozeniny se svými posluchači on-air. Od tradičního formátu oslav muselo vedení upustit z důvodu koronavirové situace. Stanice chystá i speciální propagační předměty s motivem pirátské kozy.

V pondělí 19. října to bude přesně 30 let od chvíle, kdy začalo pirátsky vysílat Radio Stalin z katakomb pod bývalým Stalinovým pomníkem v Praze. Přes peripetie se zabavením vysílačky a dočasnou změnou názvu na Radio Ultra, získala stanice nakonec v březnu 1991 oficiální licenci a dnešní název Radio 1. Vzhledem k aktuální koronavirové situaci bylo bohužel nutné všechny připravené akce zrušit. Hlavní část pirátských oslav se tak odehraje v éteru. 

Narozeninový program se soustředí kolem Domácí divočiny, díky které se DJové Radia 1 nabourávají do vysílání z vlastních domovů a můžou tak do éteru poslat téměř cokoliv. Speciální vysílání si v narozeninovém týdnu připraví také polovina „statečných“, kteří budou zrovna ve studiu. Konkrétně to budou Zdeněk Hnyk, Rao Uppaluri, Pierre Urban a Vojtěch Tkáč. Koncem týdne na oslavy naváže Pirátský balíček Radia 1, který poběží až do konce letošního roku. Jeho součástí bude propagační předměty s motivem pirátské kozy.

Radio 1 bylo pozemní cestou dlouhodobě dostupné pouze prostřednictvím pražské analogové frekvence 91,9 MHz, kterou v posledních letech doplnily kmitočty v Plzni, Českých Budějovicích a Liberci. Rozhlasová stanice je jedním z mála privátních hráčů, kteří u nás podporují digitální vysílání DAB+. Pomyslným plusem je tato technologie pro tento okruh hned ze dvou důvodů – díky vysílanému programu, ale také významným rozšířením pokrytí. Stanice je součástí multiplexu operátora RTI cz, který zajišťuje uspokojivý zásah nejen Karlovarského a Plzeňského kraje.

autor: lukpo
Spustit audio

Související