Radio France Internationale včetně verze pro Prahu ze satelitu Hotbird

19. duben 2018

Přesto, že tato družice neslouží českým divákům, zajímavá pro ně může být hned z několika důvodů. Své nekódované verze ve formátu Ultra HD zde šíří i NASA TV a Fashion TV.

Ve středu 18. dubna se na družici Hotbird 13B, satelitní pozice 13 stupňů východně, objevil nový multiplex rozhlasové stanice Radio France Internationale, ve kterém je šířena mimo jiné i verze Prague, která je určena pro distribuci v České republice. Radio France Internationale vysílá v Praze na frekvenci 99,3 MHz z lokality Petřín výkonem 1 kW. Kolik tento program v reálu poslouchá lidí, je otázkou. V Radioprojektu se stanice dlouhodobě neobjevuje.

Kompletní distribuční multiplex všech verzí Radio France Internationale je dostupný ze satelitu Eutelsat 9 na pozici 9 stupňů východně. Stanice je na obou družicích šířena bez kódování a její příjem na území České republiky i Slovenska zcela bezproblémový. Kromě pražské verze Radio France Internationale je na družici Hotbird dostupná například také mutace pro Bukurešť, Tbillisi nebo Afriku. Pozice 13 stupňů východně by bez pochyby měla být v pozornosti satelitních diváků i u nás, protože nedávno se zde objevila nekódovaná verze kanálu NASA TV.

Parametry příjmu: Hotbird 13B (13 stupňů východně), 12380/V, SR 27500, FEC 3/4, norma DVB-S/QPSK, kódování žádné (FTA)

autor: lukpo
Spustit audio