Ranní mrazíky v Moravskoslezském kraji zatím nezpůsobily farmářům zásadní škody

24. duben 2024 06:20

Farmáři v Moravskoslezském kraji mají za sebou probdělé noci. Po dřívějším nástupu jara se vrátily ranní mrazíky. Jaký to bude mít vliv na úrodu, ještě nechtějí odhadovat. Shodují se ale v jednom. Na výkyvy počasí a častější extrémy si musejí zvyknout.

„Ten strom v tom lednu, únoru, jak je teplo, tak už se připraví na to, že bude jaro a ona zase přijde zima. Ale člověk musí žít v tom, že prostě tu přírodu nepředělá. Na druhou stranu šlechtitelé tady mají velkou šanci přizpůsobovat ty rostliny tomu, co nás čeká, že budou vlastně tyto výkyvy častější,“ říká v sadu mezi řadami hrušní farmářka Iva Ličková.

„Určitě vybíráme odrůdy, které mají potenciál, aby tomu vlastně odolaly. Anebo musíme ty stromy na to připravit. Takže mají speciální výživu,“ dodává s tím, že jedno pozitivum mrazíky přinesly. Zaskočily taky množící se mšice.

Více než 30 let pěstuje Libor Janečka z Chlebovic na Frýdecko-Místecku ve velkém brambory hlízám zemi. Podle něj mírnější mráz neuškodí, nanejvýš zpomalí růst. Horší je, pokud už ze země vyrazí rostliny.

„Extrémy byly vždycky. Ale co teda pozoruji, že tam to bylo jednou za 10 let a dneska je větší polovina z desetiletí řekněme atypická,“ dodává Janečka s tím, že kvůli teplejším létům zase musí vysazovat i odrůdy odolnější proti vysokým teplotám nebo suchu.

Spustit audio