Regionální DAB+ multiplex v saském Chemnitzu by měl začít vysílat začátkem léta

5. duben 2022

Ještě v průběhu letošního června by měla začít vysílat nová digitální rozhlasová síť v saském Chemnitzu. Multiplex na kanálu 5B by měl fungovat s výkonem 2 kW ve vertikální polarizaci, původně se počítalo s jeho provozem na kanálu 9C, což by však s velkou pravděpodobností způsobilo kolizi se sítí RTI cz z Klínovce.

Na červnový termín se odvolává portál Satellifax.de, který cituje saskou rozhlasovou stanici SecondRadio. Ta informaci o tomto období zveřejnila na svém facebookovém profilu. Multiplex DAB+ Chemnitz by doplnil již fungující místní nabídky DAB+ Leipzig a DAB+ Freiberg. Obě jsou zachytitelné s odpovídacím vybavením i na omezeném území Čech, zejména pak pochopitelně u hranic se spolkovou zemí Sasko.

Změnila se i původně koordinovaná lokalita, kterou nebude střecha místní univerzity, ale kóta Chemnitz – Reichenhain, z níž fungují i multiplexy DR Deutschland na kanálu 5C a MDR Sachsen na kanálu 9A. Síť DAB+ Chemnitz by tak byla třetí programovou nabídkou dostupnou z této oblasti. Pokud bude použit ve výsledné fázi skutečně kanál 5B, půjde opět o frekvenci, kterou v západních Čechách používá operátora RTI cz.

autor: lukpo
Spustit audio

Související