Regionální stanice v Nizozemsku dostanou stovky tisíc eur na rozvoj DAB+

4. červen 2018

V současné době jsou zde v provozu dvě celoplošné rozhlasové sítě – veřejnoprávní NPO a privátní DAB+. Vedle toho je v provozu dalších až sedm digitálních multiplexů na úrovni jednotlivých regionů.

Arie Slob, nizozemský ministr pro mediální problematiku, oznámil, že regionální rozhlasové stanice, které šíří signál prostřednictvím digitálního terestrického vysílání DAB+, se mohou i v letošním a příštím roce těšit z finanční podpory státu. Upozornil na to mimo jiné oficiální parlamentní monitor. Podpora pravděpodobně skončí v roce 2020, kdy již bude brán DAB+ jako standardní technologie vedle internetu, pozemní televize nebo satelitu.

V Nizozemsku v současné době fungují dvě celoplošné rozhlasové sítě – veřejnoprávní NPO a privátní DAB+. Vedle toho je v provozu dalších až sedm digitálních multiplexů na úrovni jednotlivých regionů a právě díky podpoře státu mají majitelé digitálních rádií k dispozici více než deset lokálních balíků. V Nizozemsku se prodeji DAB+ přijímačů daří. Podle statistik organizace WorldDAB, které vycházejí z podkladů od prodejců spotřební elektroniky a dalších subjektů, se v této evropské zemi prodalo 875 tisíc digitálních rádií.

autor: lukpo
Spustit audio

Související