René Zavoral: Český rozhlas Zlín od 1. listopadu, Karlovy Vary v příštím roce

13. březen 2017

V rozhovoru pro Česká média také generální ředitel veřejnoprávního rozhlasu prozradil, že Vltavu by rád proměnil na moderní arte stanici, která se bude snažit oslovit mladší posluchače.

Český rozhlas připravuje spuštění dalších samostatných regionálních celků. Po autonomním studiu pro Liberec v loňském roce chystá veřejnoprávní médium expanzi do Zlínského kraje. Zde doposud fungovalo regionální studio jako odpojované vysílání ČRo Brno. „K 1.11. plánujeme spustit Český rozhlas Zlín a v příštím roce, ideálně v době karlovarského festivalu (MFF Karlovy Vary, pozn. red.), bych rád spouštěl Český rozhlas Karlovy Vary,“ uvedl v rozhovoru pro web Česká média generální ředitel ČRo René Zavoral.

Stávající portfolio celoplošných, regionálních i digitálních stanic označil Zavoral následovně: „Myslím, že to není málo, ale ani to není moc. Přesně to odpovídá celému záběru, celé široké nabídce, kterou dnes Český rozhlas posluchačům předkládá.“ Generální ředitel veřejnoprávního média prozradil, že v pomyslném šuplíku jsou připraveny další projekty, jejich případný vznik ale pochopitelně ovlivní to, zdali se bude digitalizace rozhlasového vysílání postupně vyvíjet. Jmenoval například Český rozhlas Litera, případně Český rozhlas Lingua. „Jsou to opravdu projekty připravené a schované, kdyby se digitalizace rozvinula,“ uvedl René Zavoral.

Změn by se měla dočkat celoplošná stanice Vltava, která ve své stávající podobě, jak sám Zavoral přiznal, nevyhovuje současnému publiku. „Značka Vltava určitě nezmizí, to stoprocentně ne. Chci vybudovat stanici moderní a typu arte. Dnešní Vltava z mého pohledu úplně moderní arte stanici neodpovídá. Jde mi o to, aby na kořenech a masce Vltavy vznikla stanice, která bude stát na třech základních pilířích, to znamená kvalitní kulturní publicistika, kvalitní literární dramatická tvorba a kvalitní hudební tvorba, přičemž už nechci mluvit pouze o klasické hudbě. Vedle klasické hudby snese Vltava určitě i další hudební žánry, které mohou být zajímavé,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu.

autor: lukpo
Spustit audio