René Zavoral: Působení Českého rozhlasu v DVB-T2 je otevřené

25. únor 2019

Opuštění platformy, která primárně slouží pro šíření zemské televize, dává smysl ve chvíli, kdy bude dostatečné pokrytí DAB+ a penetrace digitálních rádií.

Český rozhlas prozatím není definitivně rozhodnut, zdali opustí pozemní digitální vysílání DVB-T2, které slouží primárně pro distribuci televizního signálu. V rozhovoru pro web Lupa.cz to uvedl generální ředitel veřejnoprávního média René Zavoral. „Počítáme s naší účastí minimálně do doby, dokud nedosáhneme aspoň osmdesátiprocentního DAB+ pokrytí a dokud se výrazně nezvýší penetrace DAB+ přijímačů,“ konstatoval Zavoral. Portál Digitální rádio dlouhodobě čtenáře informuje, že na konci roku má dosáhnout pokrytí sítě ČRo DAB+ 80 % populace.

O budoucnosti Českého rozhlasu v rámci platformy DVB-T2 rozhodne nejen dostatečné pokrytí, ale také penetrace přijímačů. „V momentě dalšího rozvoje DAB+ platformy, dostatečné penetrace přijímačů a vytvoření odpovídající rozhlasové nabídky a zahájení spolupráce i s privátními stanicemi by začínalo dávat smysl z DVB-T2 vystoupit. V tuto chvíli to ale určitě není na pořadu dne,“ potvrdil generální ředitel Českého rozhlasu, který zároveň zopakoval plán opustit v horizontu dvou až tří let pásmo středních vln, které je již historickou a zbytečně nákladnou platformou. Středovlnné posluchače se bude Rozhlas snažit převést právě na DAB+.

autor: lukpo
Spustit audio

Související