Report EBU: Česko patří mezi „nadějné štiky“ digitálního rozhlasu

12. únor 2016

Ve stejné kategorii se objevilo i sousední Polsko, Francie a také Itálie. Digitální rádio ale potřebuje podporu politické sféry.

Česká republika se může stát pomyslnou štikou zemí, ve kterých začal nově fungovat digitální rozhlas DAB. O tuto pozici se v rámci takzvaného digitálního reportu Evropské vysílací unie (EBU) postaral zejména Český rozhlas. Naše republika přichází do přehledové grafiky jako takzvaný „Newcomer“, tedy země, v níž se začalo nově digitální rádio šířit.

Český rozhlas prozatím distribuuje digitální rádio ve vlastní režii pouze z pražského Žižkova, avšak vysokým výkonem 20 kW. Aby se mohl digitální rozhlas dále rozšiřovat, potřebuje podporu politické sféry, v níž pevně veřejnoprávní médium doufá.

„Tato zpráva potvrzuje trvalou podporu EBU digitálnímu rozhlasovému vysílání, a to nejen v rámci jednotlivých členů, ale napříč rozhlasovému průmyslu jako celku,“ uvedl analytik David Fernández Quijada. Zároveň doplňuje, že pro udržení pozice rozhlasu coby moderního média je třeba spolupráce mezi všemi zúčastněnými stranami. Mezi lídry v oblasti zavádění DAB rozhlasu patří v Evropě pochopitelně Norsko, Švýcarsko a také Velká Británie. První zmíněná země už má dokonce stanovený termín vypnutí analogového VKV rádia, a to na příští rok. Česká republika vypne FM rozhlas nejpozději v roce 2025.

autor: lukpo
Spustit audio