Rok se s rokem sešel a my se opět potkáváme na 39. ročníku prestižního soutěžního festivalu Prix Bohemia Radio

6. říjen 2023

Vážené dámy, vážení pánové, milí a drazí posluchači Českého rozhlasu,

přeji Vám hezké čtyři dny v mé rodné Olomouci. Rok se s rokem sešel a my se opět potkáváme na 39. ročníku prestižního soutěžního festivalu Prix Bohemia Radio. Je pro mne velkou ctí být jeho prezidentem, protože Český rozhlas vnímám jako médium, které, jak se říká moderním jazykem, je ještě o level výš, než Česká televize. 

Vážím si jej pro jeho poslání přinášet posluchačům kromě zábavy také velkou míru vzdělávání. Ať už se jedná o četby na pokračování, nebo různé vědecko-populární pořady, jako je třeba Laboratoř a další. I já jsem se letos na tvorbě jeho programu podílel, první polovinu roku jsem trávil natáčením četby na pokračování z knihy vzpomínek zesnulého Karla Gotta. Součástí tohoto projektu bylo i načtení 16 000 slov Mistrovým hlasem, který vytvořila umělá inteligence. Tato práce mě velmi těšila, protože jsem se dozvěděl spoustu nových informací, řekl bych až intimních věcí z Mistrova života, které bych já sám o sobě nikdy nehledal, ale rozšířily obzor mě i většině posluchačů, jejichž kladné reakce smysluplnost tohoto mého počinu potvrdily. Také řada mých kolegů, profesionálů z oboru, se kterými se potkávám, nedá na Český rozhlas dopustit.

V Olomouci si velmi cením atmosféry, kterou tam letos již potřetí prožívám. A protože paní Hana Maciuchová, spojená s Olomoucí stejně intenzivně jako já, mezi námi bohužel již není, byl jsem vyzván, abych se čestnou funkci prezidenta festivalu Prix Bohemia Radio pokusil převzít. Činím tak opravdu rád, protože je o setkávání lidí, vzájemném obohacování se ve velmi přátelské atmosféře a upřímně si myslím, že v záplavě komerce má Český rozhlas svůj smysl obecně jako takový.

autor: mav
Spustit audio