Rozhlasová stanice Domradio bude muset opustit celoplošnou DAB+ distribuci v Severním Porýní-Vestfálsku

5. červen 2020

Německý veřejnoprávní rozhlas WDR už tlačí na to, aby Domradio kanál 11D opustilo, protože blokovanou datovou kapacitu plánuje využít pro rozšíření regionálního vysílání.

Rozhlasová stanice Domradio bude muset opustit celoplošnou distribuci, kterou ji v německé spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko zajištuje pozemní digitální technologie DAB+. Program měl původně opustit multiplex „Radio fuer NRW“ loni v prosinci, nicméně regulátor mu ještě potřebné oprávnění prodloužil do konce letošního června. Informaci přinesl portál Teltarif.de. Domradio tak bohužel přijde o významný distribuční kanál a pozemně už nadále bude šířit signál pouze pomocí několika VKV vysílačů, DAB+ mu zůstane jen v Berlíně.

Německý veřejnoprávní rozhlas WDR už tlačí na to, aby Domradio kanál 11D opustilo, protože blokovanou datovou kapacitu plánuje využít pro rozšíření regionálního vysílání. Jednou z možností, která však není příliš pravděpodobná, by tak podle portálu Teltarif.de byla distribuce prostřednictvím prvního německého celoplošného multiplexu DR Deutschland. V praxi by to ovšem znamenalo, že některé stanice by musely snížit svůj datový tok, například z hodnoty 72 na 64 kbps, případně změnit ochranu proti chybovosti.

autor: lukpo
Spustit audio

Související