Rozhlasové stanice ARD přejdou na DVB-S2, německé posluchače a diváky čeká výměna satelitních přijímačů

14. červen 2021

K zásadním a roky očekávanému kroku se chystá německý veřejnoprávní rozhlas ARD, a později také jeho televizní stanice. Instituce chystá přechod svých programů na modernější kódování DVB-S2, které je již v České republice standardem.

Rozhlasové stanice německého veřejnoprávního rozhlasu ARD budou dostupné pouze v modernější distribuční normě DVB-S2, která se již roky používá také u nás a pro své okruhy ji využívá na satelitu i Český rozhlas. Informaci potvrdila portálu InfoDigital sama ARD. Satelitní diváci, kteří se tak doposud bránili výměně starého digitálního přijímače, tak budou muset učinit, pokud nadále budou chtít tyto programy přijímat.

V novém DVB-S2 multiplexu se stanice ARD objeví od 20. července, paralelní distribuce na obou kmitočtech má probíhat do konce letošního roku. Jako zvukový formát si německý veřejnoprávní rozhlas zvolil kódování AAC-LC, který přináší uspokojivou zvukovou kvalitu i při nižších datových tocích. ARD bude moci u některých programů vysílat například i vícekanálový, prostorový zvuk, zejména například stanicích s koncertními představeními.

autor: lukpo
Spustit audio

Související