Rozhlasové vysílání na Slovensku slaví 90 let, nalaďte si digitální Rádio Pyramida

2. únor 2016

Redaktoři Rádia Pyramida budou vybírat z archivu ty nejdůležitější nahrávky, které sestaví do pěti dvouhodinových celků.

3. srpna tomu bude přesně devadesát let od chvíle, kdy se na sousedním Slovensku ozvalo poprvé vysílání prostřednictvím rozhlasových vln. Při příležitosti tohoto významného výročí spustil Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) speciální programový okruh Rádio Pyramida, který po dobu jednoho roku nahradí Rádio Klasika.

Stanice bude k dispozici prostřednictvím digitálních kanálů, zejména na satelitu Astra 3B (stejná pozice jakou má operátor Skylink), kde je šířena nekódovaně do celé Evropy a také prostřednictvím internetu, konkrétně stránky: http://pyramida.rtvs.sk/.

Redaktoři Rádia Pyramida budou vybírat z archivu ty nejdůležitější nahrávky, které sestaví do pěti dvouhodinových celků.

Publicistické příspěvky a nejlepší rozhlasové literární a dramatické pořady bude vybírat Marián Grebáč, klasickou hudbu bude mít na starosti Melánie Puškášová, Tamara Chlebová se bude věnovat rozhlasovému humoru a hudební blok v Rádiu Pyramida připraví Marián Minárik. V publicistických blocích posluchači například najdou nejdůležitější pořady, které formovaly rozhlasové vysílání během desetiletí vývoje rozhlasu.

Mikrofon, studio, zvuk (ilustrační foto)

„V roce, ve kterém si připomínáme rozhlasovou „devadesátku“, chceme posluchače seznámit s nejvýznamnějšími nahrávkami, které rozhlasový archiv uchovává. Proto jsme se rozhodli obohatit skladbu programových služeb Slovenského rozhlasu o speciální vysílání internetového Rádia Pyramida, které bude během celého roku posluchačům nabízet to nejlepší, co v průběhu uplynulých desetiletí rozhlasoví profesionálové vytvořili," uvedl mimo jiné ředitel rozhlasových programových služeb RTVS Vincent Štofaník. Zdali se stanice objeví i v rozhlasovém DAB+ multiplexu z bratislavského vysílače Kamzík, je otázkou.

autor: lukpo
Spustit audio