Rozhlasové vysílání v Německu oslavilo 95 let

16. listopad 2018

S FM vysíláním se mohli na západ od nás setkat poprvé koncem 40. let, stereo přišlo na řadu v roce 1963. První pokusy s přenosem digitálního signálu se uskutečnily v 80. letech.

29. října 1923, tedy ve stejném roce jako v tehdejším Československu, proběhlo v Německu, konkrétně v Berlíně, první rozhlasové vysílání. To se těšilo již od začátku poměrně relativně velkému zájmu. Začátkem roku 1925 bylo zaregistrováno půl milionu rozhlasových přijímačů, na jeho konci pak již rovný milion. Spolu s narůstajícím počtem posluchačů vznikala také jednotlivá regionální studia. První byla v Lipsku, Mnichově, Frankfurtu nad Mohanem nebo Stuttgartu.

V roce 1926 bylo zahájeno vysílání známé rozhlasové, a později i televizní stanice Deutsche Welle. Od téhož roku bylo rozhlasové vysílání zastřešeno pod organizaci Reichs-Rundfunkgesellschaft (RRG). V roce 1934 bylo v Německu registrováno již pět milionů rozhlasových přijímačů. V době druhé světové války se pochopitelně stal rozhlas silným nástrojem propagandy, svobodně proto začal opět vysílat až od roku 1945.

Zlomovým okamžikem pro rozhlasové vysílání v Německu lze považovat rok 1949, kdy bylo zahájeno vysílání v kmitočtovém rozsahu FM, což pro posluchače znamenalo výrazný krok kupředu, co se týká zvukové kvality. Tehdy se však využívalo pásmo VKV OIRT, tedy nikoliv stávajících 87,5 MHz až 108 MHz. V bývalé NDR bylo zahájeno samostatné vysílání až v září 1945. Vysílání v pásmu VKV se stalo v Německu standardem od roku 1968. Stereofonní vysílání fungovalo u našich západních sousedů od roku 1963.

V osmdesátých letech se uskutečnily první testy s digitálním rozhlasovým vysíláním. Tehdy však pochopitelně nešlo ještě o technologii DAB nebo DAB+. V roce 1982 se došlo k prvnímu přenosu rozhlasového signálu na družici, o dva roky později pak první experimenty v kabelových sítích. Za zlomový okamžik lze považovat rok 1988, kdy byl nasazen systém RDS – zobrazování doplňkových dat na displejích analogových přijímačů (název stanice, typ programu apod.). Digitální rozhlas v Německu, nikoliv však ještě pozemní, funguje v Německu od počátku 90. let. Technologie DAB+ se využívá na západ od nás od roku 2011.

autor: lukpo
Spustit audio

Související