Rozhledny potěší vzrůstajícím počtem DAB+ multiplexů, potvrdila to i středočeská Čížovka

6. srpen 2018

Uspokojující situaci potvrzuje zejména situace v sousedním Bavorsku, kde vzniklo v posledních měsících několik regionálních sítí se zajímavými stanicemi. Řada z nich zasahuje signálem i do Čech.

Ve druhé polovině července jsem se rozhodl navštívit další z českých rozhleden, abych našim čtenářům zprostředkoval aktuální situaci na poli digitálního rádia. Vzhledem k tomu, že jsem měl k dispozici automobil, vybral jsem Čížovku, která se nachází na Mladoboleslavku, nedaleko obce Kněžmost. Pokud byste sem chtěli zavítat hromadnou dopravou, upozorňuji, že o víkendu se sem bohužel vůbec nedostanete, ve všední den sem jezdí pouze autobus. K příjmu posloužila osvědčená sedmiprvková anténa Emme Esse 7RB3 a TechniSat Digitradio 210 s vyvedeným konektorem pro její zapojení.

Čížovka je velmi mladou rozhlednou, proto ji pravděpodobně neznáte, nejste-li pochopitelně z tohoto regionu. Podle veřejně dostupných informací na webu probíhala výstavba od srpna 2012 do prosince 2016, otevřena byla následně v únoru loňského roku. Web rozhledny.webzdarma.cz avizuje například výhledy na Bezděz, Ralsko, Trosky nebo vrch Mužský. Pokud sem budete mít cestu, doporučuji tedy rozhodně raději tuto kótu. Podle místních lovců je pro příjem vzdálených signálů lepším místem a je zde možné i něco zakousnout.

Přibližně čtyřicetimetrová rozhledna kombinuje dřevěnou konstrukci a obložení s ocelovým schodištěm. Kuriozitou je prosklená vyhlídková plošina téměř na samotném vrcholu této stavby. Pro ty, kteří trpí strachem z výšek, to rozhodně nebude. Na druhou stranu, pokud se zde usadíte na nějaký čas například s rádiem, nikdo vás tu pravděpodobně příliš rušit nebude. Přesto, že kóta není pro příjem DX signálu úplně vhodná, patnáct zachycených multiplexů je v danou chvíli velmi dobrým výsledkem. Za narůstajícím počtem digitálních sítí stojí pochopitelně rozvoj DAB+ v Německu, zejména pak v sousedním Bavorsku.

Zachycené DAB+ multiplexy:

5B – multiplex Polskie Radio – Wrocław/Żórawina – 6 dílků z 16
5C – multiplex DR Deutschland – Löbau/Schafberg – místní hodnoty
5D – multiplex Teleko – Černá hora – místní hodnoty
9A – multiplex MDR Sachsen – Löbau/Schafberg a Unger – místní hodnoty
7D – multiplex Oberbayern – vysílač nelze určit – hraniční příjem
10A – multiplex Teleko – Milešovka – místní hodnoty
10B – multiplex rbb BRB/BLN K10B – vícero vysílačů v Braniborsku – 3 dílky z 16
10B – multiplex Oberfranken – pravděpodobně Ochsenkopf – hraniční příjem
10D – multiplex ČRa DAB+ – Praha/Strahov – 10 dílků z 16
11A – multiplex Teleko – Praha/Strahov – místní příjem
11B – multiplex NDR Niedersachsen (?) – náznak signálu
11C – multiplex Polskie Radio – Zielona Góra/Jemiołów (?) – polovina stupnice
11D – multiplex Bayern – řada vysílačů – až 4 dílky z 16, kolísavý signál
12C – multiplex ČRo DAB+ – Praha/Žižkov – místní příjem
12D – multiplex Oberpfalz – vícero vysílačů – 3 dílky z 16

autor: lukpo
Spustit audio

Související