Rozsáhlý lesní požár likvidují hasiči u Horní Cerekve na Pelhřimovsku

30. duben 2024 15:08, aktualizováno

Hasiči u Horní Cerekve na Pelhřimovsku bojovali v úterý s rozsáhlým lesním požárem. Oheň zachvátil plochu přibližně šesti fotbalových hřišť, uhasit se ho podařilo večer.

U Horní Cerekve hoří na ploše o rozměru přibližně 300 krát 400 metrů. Na místě zasahuje 13 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, kteří si vyžádali pomoc letecké hasicí služby s vrtulníkem. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř.

Starosta města Milan Kunst (Společně 2022) ČTK řekl, že se dnes v blízkosti lesa pracovalo na železniční trati a svařovalo se tam. Oheň se navíc rozšířil na nedávno osázenou plochu lesa. “Je to předmětem vyšetřování, je tam nějaká externí firma,” doplnil pro ČTK mluvčí Správy železnic Martin Kavka a pro další informace odkázal na vyšetřovatele.

Na trati 224 mezi Pelhřimovem a Horní Cerekví je od 15. dubna výluka kvůli údržbě a opravě na trati. Skončit má podle informací Českých drah v pátek 3. května. Plameny zasáhly i obecní les, do kterého se před dvěma týdny vysázelo až 4000 nových stromů. Škodu ještě Kunst odhadovat nechtěl.

Související