Roztomilá kuřátka z bambulek si vytvoříte snadno a rychle

23. březen 2024

Velikonoční dekorace v podobě bambulkových kuřátek není náročná na výrobu. Nezatíží vás ani časově, ani finančně. Radost udělá dětem i dospělým a umístit ji můžete kdekoli v bytě.

„Kuřátko se skládá ze dvou bambulek, které jsou na sebe nalepené. Nahoře na hlavičce je skořápka a jako očička jsme dávali buď korálky, nebo koření černý pepř celý. Zobáček je vystřižený z barevného papíru,“ popisuje výslednou dekoraci Eva Svobodová ze Sociálně terapeutické dílny Exodus v Plzni, od které návod máme.

Máte rádi sváteční výzdobu z přírodních materiálů? Nechte se inspirovat květinářkou Štěpánkou Peteříkovou a vytvořte si velikonoční věnec ze sušené trávy, vyfouknutých vajíček obalovaných kořením, mechu, pírek a sušených kvítků. Věnec se hodí na stůl i dveře a budete jím nadšeni.

Bez vajíček se v kuchyni povětšinou neobejdeme a s blížícími se Velikonocemi se jejich spotřeba zvyšuje. Zajímalo vás někdy, jak s nimi zachází profesionál, pokud jde o ty nejběžnější úkony, jako např. rozklepnutí vejce nebo oddělení bílku od žloutku? Plzeňský šéfkuchař Ivo Růžička tvrdí, že je zbytečné komplikovat si jednoduché věci, a týká se to i zacházení s vejci. Nedejte se zmást nejrůznějšími radami na internetu!

Kmín jako oblíbené koření se pěstuje prakticky ve všech zemích střední a severní Evropy a Asie. U nás pěstovaný kmín obsahuje nejvyšší procento silic, a proto dostal ochrannou známku EU – označení země původu „Český kmín“. Jaké léčivé účinky má kmín a k čemu všemu se využívá v kuchyni? O tom mluví kořenář Jaroslav Dobiáš.

Zveme např. na Velikonoční jarmark na lázeňské kolonádě v Mariánských Lázních 29. a 30. 3., na akci Zahrádkáři zahrádkářům 3. 4. v Městské knihovně Chodov a na přednášku Snoubení vína a čokolády 4. 4. v Městské knihovně Karlovy Vary.

K jarním svátkům patří také mláďata, na jaře se rodí o sto šest. Chovatelka Líba Lásková ze Zichova u Kolovče má na své farmě ovce a kozy a před několika dny od nich dostala jako dárek k Velikonocům čtyři jehňátka a čtyři kůzlátka. Pomazlit se s nimi byla Martina Sihelská.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio