S digitálním rádiem v Polsku koketuje nejen veřejnoprávní rozhlas

9. únor 2016

Katolickie Radio Podlasie počítá s teoretickým zásahem 112 tisíc obyvatel v okruhu 527 kilometrů čtverečních.

Polský veřejnoprávní rozhlas není u našich severních sousedů jediným subjektem, který by zkoušel, jak funguje technologie DAB+, tedy pozemní digitální rádio. Testy v tomto formátu zahájil v uplynulých dnech také provozovatel tematické stanice Katolickie Radio Podlasie. Jejich technickým realizátorem je dle očekávání telekomunikační operátor EmiTel, který je v Polsku dominantním poskytovatelem vysílacích služeb.

Stanoviště v Siedlci funguje výkonem 1 kW na kanálu 10A. Pro zájemce o zachycení tohoto multiplexu bohužel platí skutečnost, že lokalita se nachází daleko od českých hranic a prakticky se tak rovná nule.

Operátor počítá s teoretickým zásahem přibližně 112 tisíc obyvatel v okruhu 527 kilometrů čtverečních. Zpráva na webu EmiTelu je velmi stručná, nicméně je velmi pravděpodobné, že kromě této stanice se žádný jiný obsah v síti nepřenáší. Pro příjem signálu ve III. pásmu, jehož je kanál 10A součástí, je zapotřebí odpovídající přijímač s označením DAB+. Ve vzdálenějších lokalitách od vysílače je nutná také externí VHF anténa. Křesťanskou rozhlasovou stanici lze v rámci technologie DAB+ naladit i na území České republiky. Rádio Proglas ve své síti vysílá nejen příbramská firma Teleko, ale také západočeské RTI cz.

autor: lukpo
Spustit audio