Sárský rozhlas spustil nový DAB+ vysílač u hranic s Francií

22. leden 2021

Veřejnoprávní rozhlas pro spolkovou zemi Sársko uvedl do provozu úplně novou vysílací kótu Felsberg-Berus. Majitelé digitálních rádií z ní mohou naladit signál multiplexu DR Saarland. Hlavní okruhy SR jsou zde šířeny dokonce s vysokým datovým tokem 120 kbps při použití stejného kódování jaké nasadil v DAB+ Český rozhlas.

Obyvatelé německé spolkové země Sársko se dočkali v uplynulých týdnech dalšího vylepšení pokrytí signálem digitálního rádia DAB+. Tamní veřejnoprávní rozhlas SR uvedl 30. listopadu 2020 do provozu nové vysílací středisko Felsberg-Berus. Signál je na kanálu 9A šířen výkonem 5 kW ve vertikální polarizaci. Vysílatel využívá novou kótu také pro šíření televizního signálu DVB-T2. Lepšího pokrytí se dočkali majitelé DAB+ přijímačů v údolí podél řeky Saar (Sára). V současné době je vysílač vybaven nejmodernějšími technologiemi.

„Nové vysílací systémy v Berusu jsou dalším milníkem v modernizaci a profilování sárského vysílání,“ uvedl ředitel Saarländischer Rundfunk Thomas Kleist. „Díky novému vysílači nabízíme naší veřejnosti vyšší úroveň kvality a pokrytí signálu. Při zpětném pohledu jsme dokonce rádi, že původní plán na umístění naší vysílací stanice v Kerlingenu „na zelené louce“ nemohl být realizován,“ dodala provozní ředitelka Stephanie Weberová s tím, že se jedná o lokalitu, která byla vybrána velmi blízko někdejší koordinované kótě.

autor: lukpo
Spustit audio

Související