Satelitní služba Skylink: Vadí nám neautorizovaný příjem, chystáme opatření

21. září 2017

„Jsme nuceni využít možností, které nám kódovací systém Irdeto poskytuje a za které celá léta platíme,“ obhajuje kroky operátora Jaromír Glisník.

Provozovatel satelitní služby Skylink, lucemburská společnost M7 Group, chystá opatření, která do budoucna výrazně omezí, případně úplně znemožní neautorizovaný příjem této platformy. Opatření už operátor nasadil v polovině minulého týdne na některé testovací karty, běžných uživatelů se proto prozatím nedotknulo. „Vadí nám rychle se rozvíjející neautorizovaný příjem,“ přiznává Jaromír Glisník z M7 Group.

Glisník pro naši redakci uvedl, že nemůže být v této souvislosti příliš otevřený. „Přesný plán nemáme a budeme postupovat v jednotlivých krocích. Všechny certifikované přístroje by měly fungovat bez problémů, přístroje, které jsme necertifikovali, se mohou chovat různě. Jejich funkcionalitu nedokážeme garantovat, netušíme, jak je jejich software napsán. Drtivá většina CAM na trhu je certifikovaná, nepředpokládám u nich žádné problémy,“ uvedl člen představenstva lucemburské skupiny, která provozuje největší satelitní službu na trhu.

Opatření, která hodlá M7 Group na českém a slovenském trhu nasadit, jsou podle Jaromíra Glisníka vynucená aktuálním vývojem neautorizovaného příjmu. „Universální čtečky v přijímačích nám vadí relativně málo. Jejich uživatelé nám volají mnohonásobně více než uživatelé certifikovaných přístrojů. To je to jediné, co nám zvyšuje náklady,“ konstatoval Glisník a doplnil: „Jsme nuceni využít možností, které nám kódovací systém Irdeto poskytuje a za které celá léta platíme.“ Distributoři a prodejci přístrojů s universálními čtečkami, kteří podle šéfa Skylinku tvrdili, že podporují toto kryptování, budou muset svým zákazníkům situaci vysvětlit, pokud se setkají s nějakými problémy.

autor: lukpo
Spustit audio