Satelitní vysílání v Německu oslavilo 30 let, v roce 1989 odstartovaly z Astry komerční kanály

9. březen 2020

Satelitní pozice 19,2 stupně východně je velmi populární také v České republice. Volně odtud vysílá řada německých programů včetně komerční televizi. Veřejnoprávní programy jsou k dispozici bez kódování dokonce v HD rozlišení.

Soukromé německé televize si koncem roku 2019 připomněly třicet let od zahájení vysílání prostřednictvím satelitů Astra na pozici 19,2 stupně východně. 7. prosince 1989 si tu majitelé tehdy ještě analogových kompletů mohli naladit první tamní televize. Šlo konkrétně o Sat.1, ProSieben a Teleclub. Výročí připomněl na svém webu magazín Infosat. S výjimkou posledního zmiňovaného programu jsou kanály k dispozici z daného satelitu doposud. 

V současné době je pozice 19,2 stupně východně vlajkovou pro německy hovořící trh a z této skutečnosti mohou těžit satelitní diváci také v České republice. Aktuálně je šířeno prostřednictvím čtyř družic více než dvanáct set programů, z nichž více než polovina je nešifrovaná, to znamená, že nevyžaduje dekódovací kartu žádného z operátorů. Necelá stovka programů je k dispozici bez kódování v HD kvalitě a bez jakéhokoliv měsíčního poplatku či smlouvy.

autor: lukpo
Spustit audio

Související