Šéf Digitalradio Öesterreich: ORF nebude mít jinou možnost, než přejít na DAB

8. červenec 2016

Podobně jako v České republice i v Rakousku odpůrci DAB technologie tvrdí, že stejnou službu může udělat posluchačům internet.

Stávající politiku, kdy rakouský veřejnoprávní rozhlas ORF ignoruje technologii DAB, nebude moci uplatňovat věčně. V rozhovoru pro magazín Radioszene to uvedl šéf Digitalradio Öesterreich Gernot Fischer. „ORF nemůže do budoucna ignorovat kurz, kterým se bude rozhlasové vysílání ubírat a nebude mít jinou možnost, než uvažovat nad tím, jak umístit své programy do DAB rádia,“ konstatoval Fischer. Pokud tak vysílatel neučiní, bude ho to stát cenný podíl na trhu. Podobně je tomu v případě i silné komerční skupiny Kronehit.

Podobně jako v České republice i v Rakousku odpůrci DAB technologie tvrdí, že stejnou službu může udělat posluchačům internet. Není to ale pravda. Fischer sice přiznává, že mládež se skutečně zejména díky chytrým mobilním zařízením pohybuje zejména na internetu, nicméně překážkou jsou poplatky za přenesená data, respektive omezení paušálem, který příděl dat obsahuje. Nicméně i šéf Digitalradio Öesterreich si myslí, že významnou roli sehraje do budoucna takzvané hybridní rádio, tedy klasická distribuce ve spojení s internetem.

autor: lukpo
Spustit audio