Seriál týdne: Digitalizace ovládne audiovizuální média

5. září 2005

Celý minulý týden se pravidelný pořad Českého rozhlasu 1 - Radiožurnálu Seriál týdne nesl v duchu digitálního vysílání. Pokud jste Seriál propásli, nebo jste ho z jiných důvodů nemohli sledovat, přinášíme vám jeho psanou podobu na našem serveru Digital. V Pondělním dílu jsme si povídali s šéfem digitalizace v Českém rozhlase o tom, co divákům a posluchačům digitální vysílání přinese.

Televizní diváky i posluchače rozhlasu čekají za krátký čas velké změny. Jak rádia, tak televizní stanice, chtějí přejít ze současného, analogového šíření svého signálu, na digitální. Digitalizace audiovizuálních médií s sebou přinese řadu příjemných zlepšení.

"Oproti analogovému vysílání odpadnou v digitálu všechny ruchy, zrnění, nebo nestálost obrazu," říká šéf digitalizace v Českém rozhlasu Pavel Balíček. Díky menší kapacitní náročnosti digitálního vysílání bude možné šířit v jedné datové síti až čtyři televizní, nebo šest rozhlasových programů. A protože v současnosti na území České republiky experimentálně vysílají tři datové sítě, můžeme se budoucnu těšit až na dvanáct nových televizí. Na ty momentálně probíhá výběrové řízení. "Pokud vše dopadne dobře, mohlo by řádné vysílání digitálních programů začít už na počátku příštího roku," informoval Pavel Balíček.

Jako každá inovace má i digitalizace svá úskalí. Tím největším je fakt, že abyste mohli digitální signál přijímat, musíte si zakoupit speciální dekodér, takzvaný set-top-box. Ten se připojí mezi anténu a televizní přijímač a promění váš současný analogový televizor na televizor digitální. Set-top boxy se dají na našem trhu sehnat v mnoha provedeních i cenách. "Nejlevnější digitální přijímače stojí kolem tří tisíc korun," komentuje situaci na českém trhu Pavel Balíček. "Samozřejmě, že existují i výjimky, kdy cena ještě více klesá," dodává. Nejdražší přijímače jsou dokonce vybaveny pevným diskem, na který si můžete pořady vysílané digitálně nahrávat, podobně jako na videorekordér. Oproti záznamu na VHS kazety však nahrávka bude naprosto čistá a bez ztráty kvality.

Další příjemnou změnou, kterou digitalizace přinese, jsou takzvané přídavné služby. Ty mohou mít podobu interaktivního televizního programu, kde si můžete nejen prohlédnout, jaké pořady bude vaše oblíbená stanice vysílat, ale dokonce si s předstihem nastavit jejich záznam na pevný disk. Tato služba se nazývá Electronic program guide, neboli Elektronický programový průvodce. Další varianta doplňkových služeb má pak třeba podobu přídavných textových informací doplňujících právě vysílaný program.

Pokud česká digitalizace dopadne podle slov Pavla Balíčka, nemusíme na nové programy dlouho čekat. Prozatím však mají digitální vysílání k dispozici pouze Pražané. Sledovat mohou program všech tří kanálů České televize, soukromých stanic Nova a Prima nebo hudebního programu Óčko. Součástí digitálního experimentu byla do svého bankrotu také TV Praha. K poslechu jsou pak určeny některé ze stanice Českého rozhlasu.

Samotný Český rozhlas se na digitalizaci důkladně připravil. Na internetu již v současnosti vysílají nové stanice, které chce rádio veřejné služby do digitálu začlenit: zpravodajské Rádio Česko, populárně-vědecký Leonardo a D-dur pro milovníky vážné hudby. Více se o těchto projektech dozvíte v dalších dílech našeho Seriálu.

autor: Tomáš Drahoňovský
Spustit audio