Severní Porýní-Vestfálsko se vlastní komerční DAB+ sítě dočká ještě letos, nabídne šestnáct stanic

11. červen 2021

V následujících měsících bude v německé spolkové zemi spuštěn provoz první sítě DAB+, která bude sloužit výhradně tamním komerčním programům. Operátorem multiplexu bude společnost audio.digital NRW, technicky se o jeho chod postará firma Media Broadcast.

V první fázi je plánováno šíření hned šestnácti rozhlasových stanic od dvanácti různých subjektů. Mediální regulátor považuje start tohoto multiplexu za milník z hlediska programování v Severním Porýní-Vestfálsku. Posluchači se mohou těšit na bohatší nabídku stanic a inzerenti zároveň získávají prostor na nové digitální platformě. Do výběrového řízení na obsazení kapacity se přihlásili provozovatelé stanic různého žánrového zaměření.

Technické parametry sítě včetně vysílačů, z nichž bude nový multiplex dostupný, budou zveřejněny v blízké době. V tuto chvíli se ví, že nový DAB+ multiplex bude fungovat na kanálu 9D. Ze známých stanic se tu mají objevit mj. Radio Teddy, Schlager Radio nebo Radio Paradiso. Nová síť by svým signálem měla pokrývat 87 % populace, mobilní příjem má být zajištěn na 92 % území a pokryty budou bez tří procent také všechny dálniční tahy.

autor: lukpo
Spustit audio

Související