Severní Porýní-Vestfálsko stále čeká na spuštění prvního privátního multiplexu DAB+

26. červen 2020

Multiplexy by mohly být nakonec dva. Jedna síť by byla určena pro vysílatele bez nutnosti regionalizace, druhá by vyhověla místním specifikům. O podobě multiplexu má být jasno v následujících měsících.

Německá spolková země Severní Porýní-Vestfálsko stále čeká na spuštění prvního komerčního DAB+ multiplexu určeného výhradně pro tuto oblast. Podle portálu Teltarif.de by v následujících měsících mělo být jasno, na jakých technických parametrech bude tato síť vysílat. K jejich zveřejnění dojde pravděpodobně v průběhu srpna. Následně by zemský mediální regulátor LfM vypsal výběrové řízení na obsazení volné datové kapacity v multiplexu. Předpokládá se vznik dokonce dvou multiplexů, jeden bude regionalizovatelný.

Celé Německo zažívá dynamický vývoj na poli digitálního rozhlasového vysílání, nejvíce je však viditelný v sousedním Bavorsku, kde funguje i řada regionálních a místních multiplexů. V září bude spuštěna druhá celoplošná síť DR Deutschland 2, která umožní přístup až k šestnácti novým programům. Severní Porýní-Vestfálsko  má v tuto chvíli v provozu pouze dvě sítě. Jedná se o multiplex DR Deutschland a veřejnoprávní „Radio fuer NRW“, jehož součástí je i program Domradio. Digitální síť DR Deutschland 2 bude fungovat na kanálu 9B.

autor: lukpo
Spustit audio

Související