Severoněmecké Brémy mají za sebou velké přelaďování digitálního rozhlasu DAB+

23. říjen 2020

Kromě veřejnoprávních stanic museli majitelé digitálních rádií přelaďovat i programy komerční. Tento krok se týkal konkrétně přímo vysílače v Brémách a také městě Bremerhaven. Změna se uskutečnila kvůli plánované reorganizaci kmitočtů.

Severoněmecký region Brémy, do kterého patří i město Bremerhaven, za sebou má velké přelaďování digitálního rozhlasového vysílání DAB+. Z důvodu reorganizace kmitočtů tu musely v uplynulých týdnech přelaďovat své přijímače nejen posluchači veřejnoprávního rádia NDR, ale i komerčních programů. Přechod na nový vysílací kanál se týkal konkrétně multiplexu Bremen K6A, který dříve operoval na kanálu 7D. Plánovaná změna byla nutná kvůli reorganizaci kmitočtů ve III. pásmu určených pro sever Německa.

V Brémách stejně jako v dalších koutech Německa začátkem října odstartovala nová rozhlasová síť Antenne DE, která v tomto městě operuje na kanálu 5D. Všechny čtyři multiplexy, tedy včetně první sítě DR Deutschland, spojuje vysílač Bremen-Walle, který funguje s výkonem 10 kW v horizontální polarizaci. Komerční síť Bremen K6A obsahuje v současné době například stanice Energy Bremen, Radio Nordseewelle, Schlager Radio B2, 90.vier nebo Krix.fm. Další vysílač tohoto multiplexu je v Bremerhavenu.

autor: lukpo
Spustit audio

Související