Severoněmecký rozhlas NDR dokryl DAB+ problematickou oblast východně od Hamburku

25. říjen 2021

Německý veřejnoprávní rozhlas NDR uvedl v polovině září do provozu nový vysílač Bennin, který se nachází ve spolkové zemi Meklenbursko-Přední Pomořansko. Použitá kóta řeší problematické pokrytí východně od Hamburku.

Nový vysílač na kanálu 12B přináší lepší pokrytí signálem konkrétně do oblastí mezi Zarrentinem, Hagenowem, Lübenheenem a Lauenburgem. Výkon nové kóty je stejně jako v případě střediska Grevesmühlen Hamberge 2,5 kW ve vertikální polarizaci. Zároveň bylo vyřešeno problematické pokrytí silničních tahů na jihozápadě regionu včetně dálnic B5 a B195. Na kanálu 12B je aktuálně v provozu pět vysílačů multiplexu NDR MV Schwerin.

V programové nabídce DAB+ jsou k dispozici stanice veřejnoprávního rozhlasu NDR jako NDR 1 Radio MV (Meklenbursko-Přední Pomořansko), NDR 2, NDR Kultur, NDR Info a N-JOY, které jsou rovněž vysílány prostřednictvím FM. Kromě toho lze ve stejném multiplexu naladit i okruhy NDR Plus, NDR Blue a NDR Info Spezial, které je možné slyšet výhradně v digitálním rádiu. Majitelé DAB+ přijímačů tak mají k dispozici například formát šlágr rádia.

autor: lukpo
Spustit audio

Související