Seznámení s DAB+ přijímačem Silvercrest SDABC-1-A1 ze supermarketu

26. březen 2021

Přijímač Silvercrest SDABC-1-A1, který je všeobecně známý díky obchodnímu řetězci Lidl, je přenosný rozhlasový přijímač s možností poslechu digitálního DAB+ a analogového VKV/FM vysílání. Ve své kategorii je ale mimořádně vybavený i barevným grafickým displejem s možností zobrazení obrázků (tzv slideshow) z digitálního vysílání, napájení je možné z baterií nebo síťovým adaptérem (oboje je součástí balení).

Rádio je provedené v plastovém pouzdru o rozměrech cca 16x11x6 cm s mírně zaoblenými hranami. Na čelní straně je nalevo reproduktor o průměru asi 5 cm, napravo je displej s úhlopříčkou 6.1 cm (2.4“). Na horní straně je 10 tlačítek, z nich je 5 pro přímou volbu uložených programů (Preset 1-5) a 5 pro další funkce (zapínání, menu, alarm, posun ladění „<“ a „>“ ) a otočný volič, který má funkci řízení hlasitosti a volby menu.

Ve výřezu je teleskopická anténa (společná pro VKV i DAB+) s polohovacím kloubem. Na pravé straně je vstup napájení, výstup pro sluchátka a vypínač (ten se využije hlavně pro šetření baterií nebo úplné vypnutí displeje). Zezadu je pod krytem prostor pro baterie (4xAA 1.5V článek) a na spodní straně jsou gumové nožičky. Celkový dojem je pěkný a elegantní, rádio se dodává v bíle nebo černé barvě. 

Po zapnutí se rádio v digitálním režimu automaticky proladí a najde dostupné stanice a začne hrát první uloženou. Na displeji se přitom zobrazí název stanice, grafická slideshow, textová informace o programu, také aktuální čas (pokud je nastaven) a indikace síly signálu. Volba jiné stanice se provádí přes funkční tlačítka „<“ a „>“ a pak otočením a stisknutím knoflíku.

Čtěte také

Pomocí tlačítka „Info“ lze na displeji cyklovat další informace (radiotext, typ programu, informace o multiplexu, sílu signálu, datový tok, datum a stav napájení). Kromě toho je možné zmáčknutím otočného knoflíku volit režim zobrazení mezi celkovými informaci, zvětšeným obrázkem s textem ve spodním řádku a pouze obrázkem.

Displej je podsvícený a lze volit dobu, po které pohasne. Celkově je zřejmé, že se při vývoji přijímače právě grafice věnovala pozornost. V textech se správně zobrazuje česká diakritika a zobrazování grafiky je plynulé a barevně docela věrné.

Ovládání funkcí tlačítky je poměrně jasné (když tak lze dohledat v manuálu, který je v češtině a je opravdu podrobný), jen je potřeba správně rozlišovat krátké a dlouhé stisknutí tlačítek (např. přepínání informací a vstup do menu, nebo přepnutí FM/DAB a vypnutí).

Čtěte také

Uložení oblíbených stanic je dlouhým stisknutím – lze tedy přímo uložit prvních 5 předvoleb zvlášť pro DAB a FM, vyvolání předvoleb je krátkým stisknutím V menu lze uložit i další stanice (až 30 pro každé pásmo), ve většině případů (hlavně u digitálního příjmu) bude vyvolání presetů stejné jako výběr ladění. Nejoblíbenějších 5 stanic je ale přímo pohodlně dostupných, což je také velká přednost.

Reprodukce je samozřejmě monofonní a odpovídá kvalitou této kategorii přijímače a použitému malému reproduktoru, ale srozumitelnost a hlasitost je zcela vyhovující a nic nepříjemně nerezonuje. Doladění zvuku (ekvalizér) sice k dispozici není, ale to je u těchto typů také obvyklé.

Sluchátkový výstup je stereofonní a přijímač stereofonní stanice indikuje na displeji, zvuk ve sluchátkách je pak pochopitelně lepší než z reproduktoru (který se po zapojení sluchátek vypne).

Čtěte také

Menu přijímače bohužel není v češtině (jazyky lze volit, ale čeština tam není), ale dá se v něm snadno orientovat. Nejdůležitější používané funkce asi budou pro nastavení času a alarmů/budíků, ukládání a volby dalších předvoleb, případně automatické nebo ruční ladění. Přístroj lze také vyresetovat do továrního stavu a zkonfigurovat znovu od začátku.

Analogový příjem, tedy klasické VKV/FM rádio, pochopitelně nemá tolik možností jako DAB, na displeji se místo obrázků jen objeví symbol vysílače, ale RDS Radiotext a typ programu funguje správně. Ladění je buď manuální (s krokem 0.05Mhz), nebo automatický scan k další silné stanici.

Přes menu lze provést i proladění celého pásma a uložení stanic, správu presetů nebo přepnutí do mono režimu. Analogový tuner (asi i s ohledem na délku antény) není tolik citlivý, takže se možná mono bude hodit (omezí případný šum).

Čtěte také

Pokud je přijímač napájený z adaptéru, ve vypnutém, resp. stand-by režimu, jsou na displeji zobrazené hodiny. Lze také nastavit funkci „sleep“ – vypnutí po určité době a „alarm“/budík – zapnutí v nastaveném čase.  Pro budíky (jsou dva nezávislé) lze nastavit čas, opakování (třeba mimo víkend) a signál buzení – pípání nebo předvolenou rozhlasovou stanici.

Shrnutí:

Silvercrest SDABC-1-A1 je malý přenosný rozhlasový přijímač pro poslech DAB+ a VKV vysílání s možností provozu na baterie nebo ze sítě. Nadstandardní výbavou je barevný displej, který v režimu DAB zobrazuje vysílanou grafickou slideshow a obrázky (loga, fotografie moderátorů, grafiku o počasí nebo dopravě apod.). Ve své kategorii představuje velmi dobrou volbu zařízení a výborný poměr cena/výkon. Aktuální cena přijímače je 799,- Kč.

Plusy:

  • Barevný displej a řada možností zobrazení
  • Přímé volby presetů 1 – 5 tlačítky
  • Bateriové i síťové napájení
  • Solidní a elegantní provedení

Minusy:

  • Chybí menu v českém jazyce
  • Horší citlivost VKV tuneru
autor: Pavel Balíček
Spustit audio

Související