Silnice mezi Božím Darem a Klínovcem patří mezi nejhorší úseky

Vysoké závěje, bílá tma a silný vítr. Přesně takový obrázek nabízí v zimní sezoně silnice mezi Krušnohorským Božím Darem a Klínovcem.

Přibližně půl kilometrový úsek leží na horském hřebeni a při špatném počasí je velmi často neprůjezdný. Velký problém to znamená pro místní obyvatele i turisty.

„Silnice druhé třídy mezi kruhovým objezdem Boží Dar a Neklidem patří mezi nejhorší úseky. Se samotným sněhem není problém si poradit, ale problém je s větrem, kdy je špatná viditelnost.“ popisuje úsek vedoucí zimní údržby Krajské správy a údržby silnic Josef Bulka.

Komunikace vede v podstatě po horském hřebeni, a když začne vydatně sněžit a foukat vítr, je nemožné je udržet sjízdnou. A silničáři pak úsek dočasně uzavírají a doporučují tam vůbec nevyjíždět.

Zpravidla turisté a nezkušení návštěvníci Krušných hor dočasné zákazové značení odmítají

Protože úsek této frekventované silnice leží v blízkosti česko-německé hranice, mají s respektováním dočasných zákazů hlavně turisté. „Dokonce jsme zaznamenali v minulosti řidiče, který do té zákazové značky nastříkal padesátku černým sprejem a tvrdil, že tam žádný zákaz nebyl,“ vzpomíná na nevšední zážitek s neukázněným řidičem Josef Bulka ze správy Silnic.

Počty turistů v okolí Božího Daru, Neklidu a Klínovce ale stále stoupají. Podle Josefa Bulky je to až 50 tisíc lidí za víkend.

Zástupci Božího Daru teď chtějí začít jednat s Ředitelstvím silnic a dálnic o celkovém řešení komunikací vedoucích na vrcholky Krušných hor a novém informačním systému, který by lépe než dosud pomohl řešit situace při extrémních změnách počasí.

autoři: Zdeněk Trnka , nkr | zdroj: Český rozhlas Karlovy Vary
Spustit audio