Slovenské vysílače Krížava a Suchá Hora zachytitelné v Česku čeká generální revize

19. květen 2021

Společnost Towercom, která pro Rozhlas a televize Slovenska zabezpečuje mimo jiné vysílání prostřednictvím pozemní sítě v analogovém pásmu VKV, realizuje po dohodě s RTVS obnovu vysílací technologie na dvou významných lokalitách - v Žilině a Banské Bystrici. Oba vysílače je možné přijímat i na omezeném území České republiky.

Práce na anténním systému vysílače Žilina – Krížava, jejichž začátek byl naplánován na první polovinu května, byl z důvodu nepříznivého počasí posunut na 19. května. V tomto termínu bude realizována celodenní odstávka FM i DVB-T vysílání tak, aby mohl být namontován náhradní anténní systém pro rozhlasové posluchače. Ze stejného důvodu bude 19. 5. odstávka i na DVB-T vysílačích Ľubochňa, Terchová a Skalité.

Po dohodě s RTVS bylo připraveno FM vysílání z náhradního anténního systému od 26. května. Vysílání, které bude provozováno na stejných frekvencích, ale se sníženým výkonem, bude dostupné pro většinu posluchačů v uvedené oblasti až do ukončení prací na stožáru, které je plánováno na 17. června.

Čtěte také

V poslední den prací je opětovně možné očekávat celodenní odstávku FM i DVB-T vysílání z důvodu demontáže dočasného anténního systému. Vysílání bude po ukončení prací opět spuštěno s původními technickými parametry a plným vyzářeným výkonem. Další možností, jak mohou posluchači v daném období přijímat rozhlasový signál RTVS, je přeladění na jinou frekvenci stejné programové služby, která může být v dané lokalitě dostupná.

Odstávky se budou týkat těchto rozhlasových programových služeb: Rádio Slovensko 103,5 MHz; Rádio Regina 100,1 MHz; Rádio Devín 97,2 MHz; a Rádio FM 94,5 MHz. Harmonogram nezbytných prací na anténním systému v lokalitě Banská Bystrica – Suchá Hora je naplánován na polovinu července a Rozhlas a televize Slovenska ho poskytne posluchačům před začátkem letních prázdnin.

autor: lukpo
Spustit audio

Související