Smělý plán: Polský regulátor zvažuje vypnutí FM vysílání do roku 2030

13. září 2022

Evropské země se zatím do vypínání FM vysílání příliš nehrnou, výjimkou v tomto směru tak zůstává pouze Švýcarsko, které bude tento krok realizovat do konce roku 2024. Národní rada pro rozhlasové a televizní vysílání, polská obdoba RRTV, navrhuje postupné vypínání analogového rádia mezi lety 2026 až 2030.

Joanna Lichocka, členka Národní mediální rady, poslankyně polské politické strany Právo a spravedlnost, ocenila snahu mediálního regulátora pohnout s rozhlasovou digitalizací, která v řadě (nejen) evropských zemí zůstává ve stínu té televizní. „Myslím, že je to dobrý nápad. Očekávání Národní rady pro rozhlasové a televizní vysílání jsou naprosto oprávněná,“ uvedla Lichocka v rozhovoru pro polský veřejnoprávní rozhlas.

„Není důvod, proč bychom měli zastavovat rozvoj rozhlasového trhu pouze na analogovém vysílání přes FM, případně na internetu,“ doplnila členka Národní mediální rady a poslankyně. Polský rozhlas rozvoj digitálního rádia podporuje, nemá však zatím zdaleka takové pokrytí jako jeho český protějšek. S otazníkem je i podpora technologie velkými privátními hráči. DAB+ proto podporují zejména menší vysílatelé.

autor: lukpo
Spustit audio

Související