Soud potrestal pokutou muže, který po útoku v Ostravě hrozil další střelbou

30. leden 2020 14:32

Okresní soud v Ostravě uložil muži, který po tragédii v tamní nemocnici vyhrožoval opakováním střelby, pokutu ve výši 20 tisíc korun. Serveru iROZHLAS.cz to řekla státní zástupkyně Monika Oborilová. Rozhodnutí ještě není pravomocné, muž proti němu může podat odpor. Ke střelbě došlo loni v prosinci, útočník tehdy zavraždil sedm lidí. Později obrátil zbraň proti sobě.

„V tomto případě byl již vydán trestní příkaz, a to dle našeho návrhu. Byl uložen peněžitý trest ve výši 20 tisíc korun,“ řekla pro iROZHLAS.cz ostravská státní zástupkyně Monika Oborilová s tím, že rozhodnutí není zatím pravomocné. Soud tak akceptoval původní návrh zdejších žalobců.

Čtěte také

Jde o případ šestatřicetiletého muže, který napsal krátce po tragické střelbě výhružný e-mail na recepci zdravotnického zařízení. Policie loni uvedla, že šlo o pacienta s duševní poruchou. Krátce po činu ho zadržela a sdělila podezření z nebezpečného vyhrožování.

Po doručení trestního příkazu začne běžet osmidenní lhůta, po kterou může proti rozhodnutí soudu podat odpor. Pokud tak učiní, původní pokuta se zruší a incident se bude projednávat nanovo v hlavním líčení.

Druhá pokuta

Ostravské státní zastupitelství se zabývalo i dalším incidentem. O něj se postaral pětašedesátiletý senior. Měl špatný zrak, oční lékařka mu proto odmítla vrátit řidičské oprávnění, což se důchodci nelíbilo. „Klidným hlasem reagoval, že střelba se asi bude opakovat,“ popsala už dříve mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková.

I v tomto případě státní zastupitelství navrhlo jako trest pokutu. „Ve druhém případě podala státní zástupkyně v polovině ledna návrh na potrestání podezřelé osoby a i v tomto případě je navrhováno uložení peněžitého trestu ve výši 20 tisíc,“ pokračovala Oborilová.

STŘELBA V OSTRAVĚ

Ke střelbě v ostravské fakultní nemocnici došlo loni 10. prosince. Dvaačtyřicetiletý Ctirad V. tehdy z bezprostřední blízkosti ranami do hlavy a hrudníku zabil sedm lidí a dva zranil. Z nemocnice před příjezdem policie utekl. Zásahová jednotka ho dopadla v Děhylově na Opavsku, těsně před zadržením se střelil do hlavy. Co muže k brutálnímu činu vedlo, stále není jasné. V posledních měsících svého života si stěžoval na zdravotní potíže. Tvrdil, že trpí rakovinou.

Podobně jako u prvního incidentu není podle ní „vzhledem k povaze a závažnosti spáchaného trestného činu, osobě a poměrům pachatele uložení jiného trestu třeba“.

Jak se k věci soud postaví, zatím není jasné. „Obě věci řešíme, zatím o nich ale nebylo pravomocně rozhodnuto,“ uvedl na dotaz redakce mluvčí soudu Dalibor Zecha bez dalších podrobností.

Kriminalisté případy řešili ve zkráceném řízení. Mužům podle státního zastupitelství přitížilo, že své výhrůžky adresovali lékařům. Hrozily jim tak až tři roky za mřížemi.

Čtěte také

Policisté ale po střelbě v Ostravě evidovali i další výhrůžky. Pár dnů po masové vraždě vyhrožoval úřednici na katastru padesátiletý muž. „Však víte, jak to bylo na té fakultce v Porubě,“ parafrázovala jeho slova loni v prosinci policejní mluvčí Michalíková.

Úřednice po muži chtěla, aby si nechal ověřit svůj podpis na úřední listině. Muži se to ale nelíbilo, a ženě vyhrožoval dokonce škrcením. Státní zastupitelství došlo nakonec k závěru, že šlo o přestupek.

Na Karvinsku pro změnu policisté zaznamenali případ šestnáctiletého mladíka, který jen několik hodin po útoku vyhrožoval svým spolužákům a učiteli. Případ vyšetřují jako šíření poplašné zprávy. Jeden případ evidují také v Uherském Hradišti, kde muž vyhrožoval po telefonu zdejší nemocnici, že by se v ní mohlo stát to samé jako v Ostravě.

autor: kno | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

Související