Španělská veřejnoprávní televize RTVE pro české operátory v nativním HD rozlišení

14. červenec 2022

V případě zájmu mohou čeští operátoři šířit další zahraniční programy ve vysokém rozlišení obrazu. Kanály španělské veřejnoprávní televize RTVE, jmenovitě stanice TVE Internacional a 24 Horas, jsou nově k dispozici z družice Hotbird na pozici 13 stupňů východně v nativním formátu. Doposud šlo pouze o přepočítávaný obsah ze standardní kvality.

Začátkem tohoto týdne došlo na satelitu Hotbird k výraznému kvalitativnímu posunu v obrazové kvalitě španělských veřejnoprávních kanálů TVE Internacional a 24 Horas, které jsou určené pro mezinárodní distribuci. Programy byly na formát 1920x1080i nastavené z družice již dlouhodobě, ale v reálu se jednalo o vysílání ve standardní kvalitě. U obou programů se dokonce objevoval vedle loga příznak HD.

TVE Internacional vysílá pořady španělské veřejnoprávní televize napříč jednotlivými jejími programy, které nejsou zatížené autorskými právy mimo dané území. Kromě zpravodajství a publicistiky se zde objevují zábavní formáty nebo seriály. Kanál 24 Horas přináší informace o dění ve Španelsku i mimo něj. Ochota operátorů nabízet v HD formátu tyto stanice je však pochopitelně malá. Ukazuje to i nedávný přechod na DVB-T2 v sousedním Polsku.

autor: lukpo
Spustit audio

Související