Španělská veřejnoprávní televize testuje přenos 8K rozlišení prostřednictvím DVB-T2

27. říjen 2020

Veřejnoprávní instituce uvedla, že je první na světě, která k přenosu nejvyšší obrazové kvality použila pozemní digitální platformu. Partnersky se na tomto projektu podílejí mimo jiné společnosti Samsung, Sony a Dolby.

Španělská veřejnoprávní televize RTVE zahájila ve spolupráci se svými partnery přenos signálu s rozlišením 8K prostřednictvím pozemního digitálního vysílání DVB-T2. Experiment odstartoval ve středu 21. října v 10 hodin a skončí 30. října. RTVE k tomuto významnému technologickému kroku, který je prezentován jako světový unikát, uspořádala hodinový briefing, který byl však vzhledem ke stávajícím opatřením způsobeným pandemií Covid-19, přenášen on-line a zpětně je ho možné zhlédnout na webu RTVE.

Přenos signálu probíhá prostřednictvím vysílačů v Madridu (kanál 32), Barceloně (kanál 43), Seville (kanál 36), Malaze (kanál 26), Santiagu de Compostela (kanál 33), Valencii (kanál 41) a Ciudad Real (kanál 33). Každý, kdo bude mít zájem, může navštívit sídlo RTVE a přesvědčit se ve společných prostorách o vysoké obrazové kvalitě přenášeného signálu. Technicky se na tomto testu podílejí mimo jiné Samsung a Sony se svými zobrazovači a zvuková složka je zpracována technologiemi společnosti Dolby.

autor: lukpo
Spustit audio

Související