Společnost Media Broadcast by uvítala vznik třetího německého celoplošného DAB+ multiplexu

13. červenec 2022

Německá telekomunikační firma Media Broadcast by nebyla proti, pokud by pro tamní rozhlasové stanice mohla vzniknout třetí celoplošná síť ve standardu DAB+. V rozhovoru pro portál Meedia to uvedl její generální ředitel Arnold Stender. Samotná firma však nepovažuje tuto možnost za příliš reálnou. Byla by to otázka politických jednání a volných frekvencí.

„Byli bychom rádi, pokud by byl vytvořen další celoplošný multiplex,“ konstatoval v rozhovoru pro Meedia. Text, z něhož citoval portál Satellifax, je bohužel za paywallem, tedy placenou bránou, a je k dispozici pouze předplatitelům. V současné době ale neexistuje vůle více zainteresovaných stran možnost takovou síť vytvořit. Znamenalo by to mimo jiné vyhradit kmitočty na celoplošné úrovni. Multiplex by navíc už nemohl fungovat na jednotném kanálu.

Zákazníci, jako je například Oldie Antenne provozovaná mediální skupinou Antenne Bayern, musí v případě zájmu o celoplošné vysílání obsazovat postupně nové zemské nebo regionální multiplexy. Oldie Antenne si například již zajistila kapacitu v připravované digitální síti pro Sasko, která odstartuje v následujících měsících. Operátor Media Broadcast odmítá, že by snižoval technickou kvalitu svých sítí a získal tak možný prostor pro další hráče.

autor: lukpo
Spustit audio

Související