Spuštění prvního privátního rozhlasového multiplexu v Sársku bude mít zpoždění

2. duben 2020

Nová rozhlasová síť měla podle stávajících koordinací fungovat ze tří vysílačů. Jádrem problém se stala kóta Schoksberg, která měla stanovený výkon na hodnotu 10 kW.

Problémy s koordinací jednoho z vysílačů způsobily opoždění příprav na spuštění první privátní rozhlasové sítě v německé spolkové zemi Sársko. Jádrem celého problému je vysílač Saarbrücken/Schoksberg, jehož výkon byl stanoven na hodnotu 10 kW ve vertikální polarizaci. Aktuálně používaná vysílací anténa ale takovou sílu neumožňuje. Navíc lze předpokládat, že v samotném městě Saarbrücken by pokrytí signálem nebylo dostatečné.

Z důvodu nejasností požádal mediální regulátor LMS jednomyslným rozhodnutím o nutná telekomunikační opatření. Z tohoto důvodu opět do celé záležitosti zasáhne Spolková síťová agentura, tamní obdoba Českého telekomunikačního úřadu. Sársko je navíc v nevýhodné geografické pozici – sousedí s Lucemburskem a Francií. Při případných dalších koordinacích je tak nutné brát ohled i na tyto země. Multiplex DAB+ Saarland má fungovat dále ze dvou kilowattových vysílačů.

autor: lukpo
Spustit audio

Související