Stanice Magic UK, Capital Xtra a Absolut 80s rozšířily v Británii digitální distribuci

18. březen 2016

Určitou zajímavostí této digitální sítě je skutečnost, že je prozatím celá k dispozici ještě v původním přenosu signálu DAB.

V uplynulých týdnech se dočkal svého startu nejen nový celoplošný britský multiplex fungující na kanálu 11A, ale také pozemní digitální síť označovaná jako „Digital One“, případně také D1 National. Její součástí jsou mimo jiné stanice Magic UK, Capital Xtra nebo Absolut 80s. Kompletní složení multiplexu je k dispozici zde. Určitou zajímavostí této digitální sítě je skutečnost, že je prozatím celá k dispozici ještě v původním přenosu signálu DAB a nikoliv DAB+. Pro její příjem tedy postačí i starší digitální přijímače.

Multiplexy se pochopitelně v České republice nezachytí ani při extrémních troposférických podmínkách. Jde spíše o to upozornit na skutečnost, že rozšiřování technologie v zemích, kde DAB rozhlas funguje, pokračuje. Navíc, výkon vysílačů je až na jednu výjimku velmi malý. DAB multiplex „Digital One“ se rozšířil do lokalit Truleigh Hill, Benfleet, Sidmouth a Glasgow Hilton. Další informace o nových vysílačích pozemního digitálního rozhlasu přinesl portál a516digital.com. Změny se týkají i některých dalších sítí.

autor: lukpo
Spustit audio