Stanice (nejen) z celé Evropy v pásmu VKV? Začalo období sporadické vrstvy Es

26. duben 2019

Atmosférický jev, který využívají lovci vzdálených signálů, je spojen zejména s obdobím letních měsíců. Do Česka díky němu mohou dolétnout i tisíce kilometrů vzdálené signály.

S mírným zpožděním letos dorazila nad Evropu takzvané sporadická vrstva Es označovaná též jako „plechové nebe“. Jde o mimořádný jev, který se vyskytuje zejména v období letních měsíců a je díky němu možné v pásmech VKV CCIR a VKV OIRT zachytit rozhlasové stanice vzdálené stovky až tisíce kilometrů. Na letošní první výskyt „sporadiky" upozornil v uzavřené facebookové skupině „DX-ing v Česku a na Slovensku“ známý anténář a člen Československého DX klubu Petr Vozár. Právě členové CSDXC výskyt Es vrstvy a dalších jevů dlouhodobě sledují.

Jak je patrné ze včerejšího reportu lovců vzdálených signálů v Evropě, například v Irsku v pásmu VKV hrály stanice z Portugalska, ve Velké Británii ze Švédska, na Korsice z Alžíru, v Řecku z Ruska a podobně. Příjem přes sporadickou vrstvu je zcela charakteristický. Stanice trpí úniky a někdy zahrají pouze krátkou chvíli, aniž se je podaří identifikovat, jindy se mohou objevit v takové síle, že dojde i k dekódování dat RDS. Vcelku obvyklým jevem Es vrstvy je situace, kdy se na dané frekvenci může během chvíle vystřídat i několik stanic z různých zemí.

autor: lukpo
Spustit audio

Související