Starejte se o své ledviny, vyhněte se dialýze a transplantaci

15. březen 2024

Chronické selhávání ledvin je plíživá choroba, o které pacient dlouho nemusí vědět. Nezdravý životní styl v kombinaci se zanedbáváním preventivních prohlídek u lékaře pak vede k tomu, že pacient se dostává do nemocnice až v pozdním stádiu onemocnění.

„Nepochybně zdravý životní styl je to, co dělá i ledvinám dobře,“ konstatuje u příležitosti Světového dne ledvin (letos 14. 3.) MUDr. Jan Klaboch, nefrolog z I. interní kliniky Fakultní nemocnice Plzeň. Zdůrazňuje, jak důležité je předcházet vysokému krevnímu tlaku a diabetu.

„Ledviny jednak krevní tlak řídí, jednak se na nich poměrně zásadně projevuje. Pokud člověk trpí arteriální hypertenzí, má zvýšený krevní tlak, ledviny stárnou významně rychleji. Hypertenzi je nutné léčit. Zrovna tak diabetes, cukrovka, dokáže ledviny poškozovat zcela zásadním stylem. Takže je dobré předcházet tomu, aby se rozvinul metabolický syndrom nebo aby člověk onemocněl diabetem,“ říká nefrolog.

Ledvinám prospějeme udržováním si přiměřené tělesné hmotnosti. K zachování jejich vitality a funkcí napomáhá fyzická aktivita, správná hydratace a zdravé stravování. „Hlavně nepřesolovat. Vysoký příjem soli je pro ledviny nepříznivý,“ připomíná MUDr. Jan Klaboch.

Čím se projevuje selhávání ledvin? A jak se léčí? Je možná dialýza u pacienta doma? Poslechněte si pořad Co vás zajímá s nefrologem MUDr. Janem Klabochem z I. interní kliniky FN Plzeň.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio